Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Popradská nemocnica sa bráni obvineniam: Informácie o predraženom jedle sú nepravdivé

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD– Nemocnica Poprad, a.s., považuje mediálne informácie o predraženom stravovaní z pondelka (8.12.) za nepravdivé a zavádzajúce. Jej vedenie tvrdí, že neoverené informácie zapájajú nemocnicu i jej pacientov a zamestnancov do politických bojov, ktoré sa ich nijakým spôsobom netýkajú a zároveň môžu uviesť verejnosť do omylu a znížiť dôveryhodnosť nemocnice.

"Vzhľadom na skutočnosť, že uvedené nepravdivé tvrdenia sú spôsobilé poškodiť dobré meno našej nemocnice, vedenie zváži aj ďalšie právne kroky v danej veci," zdôraznila hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda. 

Nemocnica podľa nej pristúpila k rekonštrukcii a zabezpečovaniu stravovacích služieb formou koncesie z dôvodu havarijného stavu stravovacej prevádzky, ktorý už generoval veľké riziká v oblasti hygieny a bezpečnosti stravy, bezpečnosti práce a významne zvyšoval náklady nemocnice, čo potvrdilo aj stanovisko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade zo začiatku roka 2010.

"Nemocnica Poprad by si takúto zásadnú rekonštrukciu nemohla dovoliť financovať z vlastných zdrojov, pretože tie prioritne využívame na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Preto sme v septembri 2012 požiadali jediného akcionára, Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, o súhlas so začatím verejného obstarávania na zabezpečenie komplexného poskytovania stravovacích služieb pre pacientov a zamestnancov nemocnice formou koncesie na desať rokov," priblížila hovorkyňa. Verejné obstarávanie bolo vyhlásené v novembri 2012, pričom do súťaže sa prihlásili traja uchádzači - S&G, spol. s r.o., DORA Gastro Slovakia, a.s., EUROGASTRO, společné stravování a služby, s.r.o. Predmetom verejného obstarávania bola cena za celodennú stravnú jednotku pre pacientov podľa jednotlivých typov diét a cena stravnej jednotky pre zamestnancov nemocnice.

"Uvedené verejné obstarávanie bolo po predchádzajúcom súhlase MZ SR realizované v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku predložila firma DORA Gastro Slovakia, ktorá sa zároveň zaviazala preinvestovať 2,7 milióna eur bez DPH. Táto suma zahŕňa náklady na vypracovanie projektovej dokumentácie, komplexnú stavebnú rekonštrukciu, dodávku a montáž technologického vybavenia," doplnila hovorkyňa. Kým pred komplexnou rekonštrukciou bola príprava jedál na 40 rokov zastaraných technológiách, po rekonštrukcii sa podľa nej výrazne zvýšila kvalita a hygiena poskytovania stravy pre pacientov a stravovacia prevádzka dnes spĺňa najvyššie európske štandardy. Stravovacia prevádzka poskytuje denne 375 celodenných pacientskych jedál a 415 zamestnaneckých jedál. 

"V prípade, že by nemocnica ďalej prevádzkovala jedáleň bez investície, predstavovali by náklady za desať rokov 11,5 milióna eur. Na základe vysúťaženej koncesnej zmluvy budú predstavovať náklady na zabezpečenie stravovania za toto obdobie 14,1 milióna eur bez DPH pri celkovej investícii do modernizácie stravovacej prevádzky, ktorá predstavuje 2,7 milióna eur bez DPH, ktoré preinvestovala DORA Gastro Slovakia z vlastných zdrojov. Ekonomická výhodnosť pre nemocnicu z danej koncesnej spolupráce počas trvania koncesnej zmluvy je teda 0,1 milióna eur bez DPH," zdôraznila hovorkyňa nemocnice. Toto zdravotnícke zariadenie nie je rozpočtovou organizáciou napojenou na štátny rozpočet, rozpočet obce alebo vyššieho územného celku ani príspevková organizácia. Popradskej nemocnici teda nevyplývala povinnosť predložiť návrh koncesnej zmluvy pred jej podpisom vláde SR na schválenie. Koncesná zmluva je však zverejnená v Centrálnom registri zmlúv od októbra 2013.

Vedenie nemocnice týmto reagovalo na informácie uverejnené v médiách, že štátne nemocnice v Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici a Poprade zaplatia externým firmám za prevádzku vývarovní 81 miliónov eur na desať rokov a stravovanie tak podľa prepočtov vyjde o polovicu viac ako napríklad v iných nemocniciach. Na kauzu už reagovali viacerí predstavitelia opozičných strán. "Ak to vláda schválila, žiadame jej demisiu. Ak nie, voláme po odvolaní riaditeľov štyroch nemocníc a vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka, ktorý všetky tieto nákupy v mene ministerstva odobril," uviedol v pondelok podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. MZ SR cez svoju hovorkyňu Martinu Šoltésovú reagovalo, že minister Viliam Čislák zadal predmetné zmluvy preveriť na žiadosť premiéra Roberta Fica, keďže vláde neboli predložené návrhy daných koncesných zmlúv so žiadosťou o ich schválenie. "Výsledok aj prijaté opatrenia predloží v stredu na rokovaní vlády," informovala hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu