Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Po mŕtvych horolezcov vláda do Nepálu špeciál nakoniec nepošle

Slovensko nepošle pre telá slovenských horolezcov špeciál.
Slovensko nepošle pre telá slovenských horolezcov špeciál. (Zdroj: Nima Namgyal Sherpa)

BRATISLAVA/KÁTHMANDU - Pre telá slovenských horolezcov, ktorí zahynuli v Nepále po páde lavíny, nepoletí vládny špeciál. "Ministerstvo vnútra aj napriek úprimnej snahe nebude môcť vyslať špeciál TU-154 M. Špeciál TU-154 M nie je momentálne z technických príčin schopný letu a pre dva menšie špeciály JAK-40 by bol takýto let technicky náročný," informoval rezort vnútra.

Slovenský veľvyslanec v indickom Naí Dillí ešte vo štvrtok (16.10.) odletel do Nepálu. "V tejto chvíli zabezpečuje priamo na mieste všetky potrebné náležitosti a dokumenty súvisiace s prevozom dvoch mŕtvych horolezcov do Káthmandu a odtiaľ naspäť na Slovensko," priblížil šéf tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie Peter Susko.

Slovenskú desaťčlennú výpravu zasiahla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí lavína. Ôsmim z nich sa podarilo zachrániť a helikoptéra ich dopravila do mesta Pokhara. Po dvoch nezvestných, Janovi Matlákovi a Vladovi Švancárovi, a troch nepálskych horských vodcoch pátrali záchranári. Ich telá našli vo štvrtok 16. októbra.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu