Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zahraniční aktivisti zničili múr vedľa Lunika IX.: Mesto hovorí o vandaloch, hľadá ich polícia

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Partia zahraničných aktivistov, pod rúškom tmy s kladivami a krompáčmi zdemolovala časť múru na Luniku VIII. Múr budí vášne kvôli tomu, že v susedstve sa nachádza neslávne slávne sídlisko, na ktorom žijú sociálne slabší. Múr dala samospráva postaviť ako ochranu parkoviska pred nájazdmi zlodejov.

Svoj čin vandalskí aktivisti zdôvodňovali tým, že ide o segregačný múr, ktorý rozdeľuje komunitu. Sami vraj snívajú o svete, kde by mohli Rómovia a Nerómovia žiť v mieri. Do múra vybúrali dieru a nastriekali červený nápis „Stop segregácií.“ Samotní obyvatelia len neveriacky krútili hlavou nad nočným vyčíňaním, vandalských aktivistov. „Je to nepochopenie celej situácie. Oplotenie stráži náš majetok proti chuligánom a nás skutočne nezaujíma či tí chuligáni sú Rómovia alebo iní,“ povedal nám jeden z vodičov, ktorého sme zastihli na parkovisku. Múr postavili v júni minulého roku. Je dlhý 100 metrov a vysoký 2 metre. Postavili ho na základe sťažnosti občanov.

Starosta MČ Západ Rudolf Bauer s občanmi súhlasí: „Je to vandalizmus s nesprávnou motiváciou. Múr nie je segregačný, je postavený kvôli bezpečnosti pre vytvorené parkovacie miesta. Dokonca som počul, že títo aktivisti sa pýtali aj Rómov z Lunika IX., aby s nimi išli múr búrať. Tí však nesúhlasili, pretože im samotným múr neprekáža. Čiže je to nezmyselná akcia, ktorá týmto mladým aktivistom môže spôsobiť len problémy. Múr sme už dali opraviť a požiadali políciu, aby to dala prešetriť.“

 

 

(mik)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu