Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

K organu z dómu by sa mali vyjadriť i zahraniční experti

BRATISLAVA - Skôr ako sa definitívne rozhodne o osude historického organa bratislavského Dómu svätého Martina "je nevyhnutné mať k dispozícii vyjadrenia pamiatkových inštitúcií nielen zo Slovenska, ale tiež zo zahraničia. Konštatuje to Stanislav Kowalski, riaditeľ festivalu Kremnický hradný organ a profesor Konzervatória v Bratislave v liste podpredsedovi parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušanovi Jarjabkovi (Smer-SD) z 25. januára.

Kowalského požiadal o vyjadrenie k stavbe nového organa v dóme Jarjabek, ktorý ho poskytol agentúre SITA. Expertízy pamiatkarov mali zohľadniť nielen umelecko-historickú hodnotu organa z roku 1880, ktorý je hnuteľnou kultúrnou pamiatkou. Do úvahy by mali podľa Kowalského brať aj kontinuitu hudobných tradícií spojených s Dómom sv. Martina. Pripomína pritom, že v dóme sa prvýkrát uviedla Missa Solemnis Ludwiga van Beethovena a pôsobili tu viacerí významní umelci - Alexander Albrecht, Ľudovít Rajter a ako hosť Béla Bartók a ďalší. "Možno jednoznačne potvrdiť, že prostredie chóru Dómu sv. Martina vrátane organa patrí k najvzácnejším historickým pamiatkam Bratislavy," tvrdí. Predpokladá, že súčasťou expertíz by mal byť aj návrh riešenia, ktoré by zabezpečilo využitie chóru a organa pre bohoslužby aj koncerty.

Historický organ by mal v Dóme sv. Martina nahradiť približne o dva roky nový organ. Nový nástroj by mala postaviť firma Geralda Woehla z nemeckého Marburgu, ktorá vyhrala konkurz. Nový nástroj bude typom tzv. univerzálneho organa so špecifickým prihliadnutím na interpretáciu diel J. S. Bacha a francúzskej organovej hudby 19. a 20. storočia. Túto vlastnosť podľa diecézneho hudobníka a koordinátora projektu Stanislava Šurina nespĺňa žiaden iný organ na Slovensku. Výstavbu nového organa zastrešuje za Rímskokatolícku cirkev arcibiskup Bratislavsko-trnavskej diecézy Mons. Ján Sokol. Cirkev bude projekt hradiť zo svojich prostriedkov ako aj zo sponzorských darov. Cena organa je 993-tisíc eur bez DPH. Podľa Sokola by sa starý organ mal presťahovať do budúceho kostola v Petržalke.

Proti sťahovaniu organa sa postavil dirigent Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave Pavol Selecký, ktorý v polovici januára požiadal poslancov parlamentného výboru pre kultúru a médiá o poslanecký prieskum. Selecký upozorňuje, že súčasťou výmeny historického organa za nový elektronický nástroj má byť aj prestavba pôvodného priestoru chóru v konkatedrále. Takýmto zásahom sa naruší ojedinelý koncertný priestor. K žiadosti o poslanecký prieskum sa podpisom pripojilo takmer 400 bratislavských umelcov. Na poslaneckom prieskume sa 26. januára zúčastnili štyria poslanci, zástupcovia cirkvi a mesta.

"Výbor NR SR pre kultúru a médiá vníma súhlas Pamiatkového úradu s demontážou historického organa z roku 1880 a jeho nahradenie moderným nástrojom ako formálne naplnenie litery zákona a žiada ministra kultúry, aby preskúmal postup Pamiatkového úradu," uvádza sa v uznesení Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá z 1. februára. Hovorca ministra kultúry Jozef Bednár potvrdil, že minister Marek Maďarič sa už touto témou začal zaoberať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu