Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Začal sa boj o organ!

Dóm sv. Martina Zobraziť galériu (4)
Dóm sv. Martina

BRATISLAVA - Historický organ by mal v Dóme sv. Martina nahradiť nový, deväťtonový kolos.

Odborníci tvrdia, že by to znamenalo zničenie kultúrnej pamiatky. V tejto súvislosti dnes v konkatedrále poslanci vykonajú prieskum. Cirkev je proti prítomnosti médií. „Obzrieme si organ, aby sme si overili pravdivosť informácií o jeho zvuku a mechanike. Následne odporučíme riešenie. Istý návrh už mám pripravený,“ povedal poslanec NR SR a spevák Dušan Jarjabek.

Na prieskume sa okrem poslancov zúčastnia pamiatkari, zástupcovia cirkvi a dirigent SND Pavol Selecký. Práve Selecký inicioval petíciu umelcov adresovanú poslancom, aby zámer cirkvi preverili. „Ak by tento organ odstránili, zanikol by kus obrovskej histórie. Je to ako keby sme levočský oltár Majstra Pavla premiestnili do Vrakune. Nie je to len majetok cirkvi, ale celého národa. A tak sa k nemu treba aj správať,“ povedal.

Nesúhlas s plánovaným postupom cirkvi vyjadril aj legendárny organista Ferdinand Klinda. „Svetová koncepcia ochrany historických pamiatok hovorí jednoznačne - organ by mal zostať na svojom mieste. Odstránenie nástroja je odsúdeniahodné barbarstvo.

Faktom zostáva, že súčasný organ nevyhovuje dnešnej dobe. Dóm potrebuje nový, ale riešiť to na úkor historického unikátu? Určite nie. V konkatedrále je dosť miesta, kde sa dá postaviť aj nový organ,“ vysvetlil Klinda. „Na základe vnútornej dohody sa k téme nebudeme nateraz vyjadrovať,“ uviedol tajomník biskupského úradu Tibor Hajdu.

HISTORICKÁ PAMIATKA

Ide o najväčšie dielo významného staviteľa organov Vincenta Možného. Vyrobil ho v roku 1880. Historická hodnota je posilnená aj vkladom hudobného velikána Franza Liszta. Ten pôvodný organ navrhol, financoval a v priestoroch Dómu sv. Martina dirigoval 160- -členný orchester so zborom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu