Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vodohospodárska výstavba prišla pre exekúciu o 10,5 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátny podnik Vodohospodárska výstavba prišiel pre exekúciu za starý súdny spor o 10,5 milióna eur. Ako informovala hovorkyňa podniku Diana Migaľová Baschierová, podnik zároveň podáva trestné oznámenie pre uzatvorenie nevýhodnej zmluvy, ktoré smeruje k bývalému generálnemu riaditeľovi L.G.

Príčinou exekúcie je podľa predstaviteľov Vodohospodárskej výstavby zmluva bývalého vedenia podniku z roku 2005 o predaji nekvalitných štrkov z oblasti vodného diela Gabčíkovo a následný súdny spor z roku 2008. Na začiatku sporu bola ako žalobca spoločnosť M.PM Servis, s.r.o., ktorá vyhrala výberové konanie na odber netriedených zahlinených štrkov z oblasti Vodného diela Gabčíkovo.

Zmluvou z februára 2005 sa táto spoločnosť zaviazala k odberu materiálu, ktorý ďalej predávala firme BENTRANS, s.r.o. O rok neskôr však firma M.PM Servis, s.r.o. reklamovala u Vodohospodárskej výstavby kvalitu odobratých štrkov a v roku 2007 si nárokovala náhradu škody vo výške 186 000 000 slovenských korún (vyše 6 171 000 eur).

Žalobca tvrdil, že bývalé vedenie Vodohospodárskej výstavby muselo už pri podpise zmluvy vedieť, že predáva podradný štrk, ktorý nespĺňa deklarovanú kvalitu. Následne spoločnosť M.PM Servis, s.r.o., v roku 2008 podala na Vodohospodársku výstavbu žalobu. M.PM Servis, s.r.o., ktorá iniciovala celý spor, následne postúpila svoje pohľadávky spoločnosti LONGSTAND INVEST LLC. Tá na základe rozsudku Krajského súdu v Bratislave z decembra 2013, ktorý uznal jej pohľadávku, podala návrh na vykonanie exekúcie.

Podnik mal už od júna tohto roku zablokované finančné prostriedky na účte vo výške viac ako 10 500 000 eur. Z toho takmer 5 000 000 eur predstavujú podľa zástupcov štátneho podniku úroky. Exekútor následne v piatok 22. augusta sumu z účtu podniku odpísal. Podľa predstaviteľov podniku pritom nejde o prvé trestné oznámenie smerujúce k bývalému generálnemu riaditeľovi. V období, keď stál na čele podniku, došlo podľa nich k podpisu viacerých zmlúv, ktoré boli v konečnom dôsledku pre podnik nevýhodné.

V mnohých prípadoch sa zistila aj manipulácia počas verejného obstarávania, ktoré predchádzalo podpísaniu týchto zmlúv. Spomínajú napríklad zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo, podľa ktorej tretina tržieb z predaja elektrickej energie patrí Slovenským elektrárňam, čo ročne predstavuje 35 miliónov eur. Finančné prostriedky, ktoré takto nevýhodne musí odovzdávať iným subjektom, sú podľa zástupcov Vodohospodárskej výstavby výraznou stratou pre podnik ako aj pre štát.

Agentúra požiadala o vyjadrenie aj bývalého generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby L.G. Podľa jeho slov si musí celý prípad naštudovať, potom sa k nemu vyjadrí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu