Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Babiš vyšiel zo súdu víťazne: S eštebákmi vedome nespolupracoval

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Český minister financií Andrej Babiš je vo zväzkoch niekdajšej tajnej polície ŠtB v komunistickom Československu neoprávnene evidovaný ako jej agent. Rozhodol o tom dnes bratislavský okresný súd.

Vyhovel tak miliardárovi slovenského pôvodu Babišovi, ktorý chcel žalobou očistiť svoje meno. Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý v procese čelil Babišovej žalobe, vzápätí oznámil, že sa voči verdiktu odvolá.

"Súd nemal za preukázané, že navrhovateľ vedome spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou a že bol jej agentom," povedala sudkyňa v odôvodnení verdiktu. Dodala, že samotná evidencia Babiša v archívnych zväzkoch ŠtB nepreukazuje jeho vedomú spoluprácu s komunistickou tajnou políciou. Zdôraznila tiež, že neexistuje žiadny Babišov písomný záväzok s ŠtB spolupracovať. 

Aj v prípade, že by bratislavský krajský súd potvrdil verdikt Okresného súdu Bratislava I, Babišove meno zo zoznamu agentov ŠtB vyškrtnuté nebude. ÚPN, ktorý archívne zväzky po ŠtB spravuje, by v takom prípade ale musel uverejniť rozsudok na svojej internetovej stránke.  "Očakávali sme to. Spravodlivosť zvíťazila," komentoval pred novinármi rozhodnutie okresného súdu Babišov advokát Vojtech Agner. 

Šéf ÚPN Ondrej Krajňák médiám povedal, že ústav sa voči verdiktu odvolá. "Sme týmto rozhodnutím súdu zaskočení. Tento deň pokladám za smutný deň v slovenskej justícii. Mali by sme (...) do budúcna nedovoliť, aby nám históriu prepisovali eštebáci," uviedol Krajňák. Tvrdil, že archívny materiál týkajúci sa "agenta Babiša bol hodnoverný, pravý a agent skutočne spolupracoval". 

Z doterajšej praxe slovenských súdov vyplýva, že krajský súd by sa ohláseným odvolaním ÚPN v spore s Babišom mohol začat zaoberať až za niekoľko mesiacov, zrejme na jeseň tohto roku. Babiš vedomú spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera. Hovorí, že za komunizmu ako pracovník podniku zahraničného obchodu Petrimex prišiel do kontaktu s príslušníkmi ŠtB, ktorí sa podľa neho iba zaujímali o obchodné aktivity Petrimexu. 

Z archívnych dokumentov vyplýva, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠtB a že o dva roky neskôr ho k údajnej spolupráci s tajnou políciou čoby agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Šuman. Ten tento rok v apríli ale na súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠtB naverbovaný nebol. 

Práve Šumanovo svedectvo médiá označovali za kľúčové v celom procese, ktorý začal v júni minulého roka. Aj ďalší príslušník ŠtB Andrej Kuľha na súde predtým vypovedal, že Babišov archívny zväzok poukazuje iba na nevedomú spoluprácu súčasného šéfa hnutia ÁNO s komunistickou tajnou políciou. Kuľha, rovnako ako Šuman, mal, čoby pracovník ŠtB, Babišov zväzok na starosti. 

ÚPN naopak predložil súdu niekoľko archívnych dokumentov ŠtB, v ktorých sa spomína meno agenta Bureša. Za málo pravdepodobnú ústav označil možnosť, že by evidencie ŠtB boli vykonštruované, keď jedna osoba je spomenutá vo viacerých zväzkoch.  Slovenský ústav už v minulosti čelil niekoľkým žalobám v súvislosti s evidenciou ľudí v archívnych zväzkoch ŠtB. Väčšinu predchádzajúcich súdnych sporov ÚPN prehral.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu