Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V cenách bytov a domov je stredná Európa stále najlacnejšia

BRATISLAVA - Rezidenčné nehnuteľnosti v krajinách strednej Európy a v Portugalsku sú výrazne lacnejšie než v nehnuteľnosti v štátoch na západe svetadielu.

"Veľká Británia a Francúzsko už tradične patria medzi najdrahšie štáty Európy, kde ceny nových bytov dosahujú až 4000 eur za m2," informovala dnes poradenská spoločnosť Deloitte.

Podľa jej údajov sú nehnuteľnosti na bývanie v rámci regiónu strednej Európy najlacnejšie v Maďarsku (917 eur/m2). Nasleduje Poľsko (1100 eur/m2) a Česká republika s cenou 1186 eur/m2. Údaje o situácii na Slovensku spoločnosť neposkytla.

Podľa partnerky spoločnosti Diany Rádl Rogerovej dosahujú ceny bytov v Prahe viac než dvojnásobok priemernej ceny v Českej republike. Podobná situácia je pritom aj v Hamburgu, Londýne a Paríži. "Ceny nových rezidenčných nehnuteľností v Prahe sú o 750 eur za m2 vyššie ako vo Varšave a sú porovnateľné napríklad s Madridom v Španielsku, kde za posledných pár rokov rezidenčný trh zaznamenal výrazný pokles," skonštatovala.

Najdrahšími mestami Európy ostávajú Londýn a Paríž. Priemerná cena pri kúpe bytu v okolí centra Londýna predstavuje vyše 10.000 eur za m2. V Paríži dosiahli priemerné trhové ceny starších bytov 8140 eur/m2. Na opačnom konci spektra sa umiestnili Budapešť (1140 eur), Lisabon (1640 eur) a Varšava (1704 eur/m2).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu