Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová smernica EÚ: Posilnila práva spotrebiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Posilnenie práv spotrebiteľov EÚ sa stáva skutočnosťou. Pre viac ako 507 miliónov spotrebiteľov v Európe slúži od piatka 13. júna nová smernica o právach spotrebiteľov.

Ako ďalej informovala Natália Podkonická z mediálnej sekcie Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR, smernica "posilňuje práva spotrebiteľov pri nákupe kdekoľvek a kedykoľvek v Európe - tak pri nákupe online, ako aj v kamenných obchodoch". Podľa podpredsedníčky EK a komisárky EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingovej Európa smernicou "skoncovala so zavádzaním spotrebiteľov na internete".

Každý spotrebiteľ v Európskej únii si "môže nárokovať svoje práva podľa smernice o právach spotrebiteľov, čo znamená - koniec vopred zaškrtnutým políčkam pri kúpe letenky, koniec dodatočným poplatkom pri platbe kreditnou kartou online a koniec praktikám obchodníkov, ktorí vám hovoria, že nemôžete vrátiť tovar kúpený cez internet," povedala o smernici Redingová. Zámerom smernice je tiež vytvárať rovnaké podmienky pre podnikanie. Nové pravidlá totiž prinesú výhody aj podnikom. Očakáva sa, že sa znížia náklady obchodníkov pri ponúkaní produktov a služieb spotrebiteľom za hranicami.

Nové pravidlá napríklad v celej EÚ zabezpečia väčšiu cenovú transparentnosť, zrušenie neopodstatnených príplatkov za použitie kreditných kariet a špeciálnych telefonických liniek. Ďalej smernica zakazuje vopred zaškrtnuté políčka na internete, napríklad pri nákupe leteniek. V takýchto prípadoch bývajú kupujúcim ponúkané dodatočné možnosti nákupu, ako nákup cestovného poistenia alebo prenájom vozidla. Tieto ďalšie služby môžu byť ponúkané formou tzv. vopred zaškrtnutého políčka. Nová smernica predĺžila lehotu, kedy si svoj nákup možno rozmyslieť zo siedmich na 14 dní v celej EÚ.

Smernica posilňuje i práva spotrebiteľov na vrátenie peňazí - do 14 dní po zrušení nákupu spotrebiteľom. Spotrebitelia budú mať k dispozícii vzorový formulár na odstúpenie od zmluvy, ktorý môžu, ale nie sú povinní, použiť. Zavádzajú sa taktiež pravidlá zakazujúce skryté poplatky na internete, ako napríklad ponuky na internete, ktoré niečo inzerujú ako zdarma, ale v skutočnosti to tak nie je (napríklad horoskopy alebo recepty).

Smernica napokon prináša i lepšiu ochranu vo vzťahu k digitálnemu obsahu, najmä v súvislosti s informáciami o softvére a hardvére, s ktorými produkty pracujú, informovala ďalej Podkonická zo Zastúpenia EK v SR.

Na to, aby sa tieto nové pravidlá uplatňovali jednotne v celej EÚ a spotrebitelia ich mohli využívať bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte sa nachádzajú, zverejnila EK usmerňujúci dokument pre vnútroštátne orgány, vrátane voliteľného modelu pre základné informácie pre spotrebiteľa, ktoré sa majú uvádzať pri digitálnych produktoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu