Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

USA varujú: Európske rieky a vodné toky sú v ohrození!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Viac ako polovica riek a vodných tokov v kontinentálnej Európe je ohrozená škodlivými chemickými látkami ako sú pesticídy a ďalšie priemyselné chemikálie. Uviedla dnes tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na štúdiu uverejnenú v pondelok v Spojených štátoch.

Štúdia americkej Národnej akadémie vied vychádza z analýz údajov európskych vládnych orgánov na monitorovanie stavu riek. Údaje sa týkajú meraní zo 4000 miest na území EÚ a poukazujú na to, že reálne riziká sú "pravdepodobne podhodnotené" s ohľadom na obmedzenia monitorovacích programov vládnych agentúr v krajinách EÚ. 

"Väčšina z potokov a riek je ekologicky postihnutá alebo ohrozená veľkou stratou biodiverzity," varujú autori štúdie. 

Výskumníci dospeli k záveru, že pesticídy, polycyklické aromatické uhľovodíky, spomaľovače horenia na základe brómu, leštiace tribulcínové nátery a pesticídy na ochranu dreva sú chemikálie, ktoré spomedzi 223 sledovaných chemických látok predstavujú najväčšie riziko pre vodné ekosystémy.

Autori štúdie, podľa agentúry Belga, upozornili, že v prípade 14 percent sledovaných lokalít boli uvedené chemické látky osudné pre živočíchy žijúce v riekach a vodných tokoch a v 42 percentách prípadov mali nepriaznivé chronické účinky na riečnu faunu.

Z geografického hľadiska chemickými látkami sú najviac zamorené a ohrozované povodia v severnej Európe, v priemyselne rozvinutých oblastiach, kým na juhu kontinentu je riziko chemického znečistenia riek nižšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu