Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európa schválila sprísnenie predpisov pre tabakové výrobky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Tabakové výrobky v Európskej únii budú mať čoskoro menej atraktívne balenia a mentolové cigarety budú zakázané. Vyplýva to z nových predpisov zameraných na obmedzenie fajčenia a zníženie jeho atraktívnosti pre mladých ľudí, ktoré dnes schválil Európsky parlament.

"Zaistením toho, že tabakové výrobky vyzerajú a chutia ako tabakové výrobky, pomôžu nové predpisy znížiť v EÚ počet ľudí, ktorí začnú fajčiť," vyhlásil komisár EÚ pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Tonio Borg.

Komisár zdôraznil, že tabak má "zničujúci vplyv" na zdravie. Poukázal na odhady, podľa ktorých zomrie ročne v únii na choroby súvisiace s fajčením 700.000 ľudí, a to, že fajčiari žijú v priemere o 14 rokov kratšie než nefajčiari a strávia viac rokov v "chatrnom zdravotnom stave".

Sprísnené opatrenia vyvolali kontroverziu a boli predmetom intenzívneho lobingu tabakového priemyslu. Kritici tvrdia, že reformy obmedzia výber pre spotrebiteľov, podnietia nelegálne obchodovanie s cigaretami, znížia príjmy do štátnych rozpočtov a spôsobia stratu pracovných miest, uviedla agentúra DPA.

Na základe nových predpisov budú musieť výrobcovia tabakových produktov pokryť najmenej 65 percent prednej a zadnej plochy balení zdravotnými varovaniami. Pre tieto varovania bude vyžadovaná obrazová forma, zachytávajúca napríklad choroby spôsobené fajčením. Podľa súčasných predpisov varovania pokrývajú 30 percent prednej časti a 40 percent zadnej časti balenia.

Zakázané budú tabakové výrobky s niektorými príchuťami. Zákaz populárnych mentolových cigariet, ktoré podľa kritikov podporujú závislosť, nadobudne platnosť po prechodnom období až od roku 2020.

Elektronické cigarety budú regulované, podliehať takému režimu ako lieky by však mali len v prípade, ak sú prezentované ako prípravky na liečbu. Snahy označiť ich celoplošne za takéto prípravky neuspeli.

Odmietnutý bol aj navrhovaný zákaz tenkých cigariet, tie však budú musieť byť tiež predávané v menej atraktívnych baleniach.

Prijatý návrh obsahuje aj opatrenia na boj proti nelegálnym tabakovým výrobkov a reguláciu predaja tabakových výrobkov na internete.

"Nové opatrenia... pomôžu zabrániť tomu, aby bola naverbovaná ďalšia generácia fajčiarov," vyhlásila britská europoslankyňa Linda McAvanová, ktorá mala v EP návrh na starosti. "Prevažná väčšina fajčiarov začne fajčiť pred 18. narodeninami," dodala.

Európsky parlament schválil návrh upravenej smernice EÚ o tabakových výrobkoch pomerom hlasov 514:66, hlasovania sa zdržalo 58 poslancov.

Vlády EÚ majú dať konečný súhlas s revidovanou smernicou 14. marca. Malo by ísť o formalitu, pretože členské štáty už v decembri neoficiálne súhlasili s kompromisným návrhom dohodnutým s europarlamentom.

Na zapracovanie nových predpisov do svojej legislatívy budú mať členské krajiny dva roky, účinné by teda mali byť od roku 2016. Odhaduje sa, že v roku 2012 fajčilo 28 percent občanov únie. Podľa údajov EP až tretinu z nich tvorili mladí ľudia vo veku 15 až 25 rokov, dodáva DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu