Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vidieku pomohli financie z eurofondov, čaká ho lepšia budúcnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pod nezamestnanosť na slovenskom vidieku sa podpísali najmä roky pred vstupom našej krajiny do Európskej únie (EÚ).

"Pred 10 rokmi sme zaznamenali výrazný úpadok poľnohospodárstva, množstvo poľnohospodárskych družstiev vtedy skončilo, stúpla nezamestnanosť. Mladí ľudia odchádzali do miest, hlavne za vzdelaním a prácou," pripomína riaditeľ Agentúry pre rozvoj vidieka Vladimír Vnuk.

Vidieku dnes predpovedá dobrú budúcnosť. Obciam totiž podľa neho vo veľkej miere pomáha čerpanie finančných prostriedkov z eurofondov. "Život v obciach sa vďaka poskytnutým financiám rozbehol najmä počas programového obdobia 2007 až 2013. Z fondov EÚ, z Programu rozvoja vidieka sa doteraz vybudovala hlavne infraštruktúra obcí," priblížil.

Prispieť k integrovanému rozvoju obcí môže podľa Vnuka aj využívanie metódy leader. "Úzkou spoluprácou zástupcov obcí, podnikateľov, farmárov a ostatných aktérov zabezpečí socio-ekonomický rozvoj. Automaticky to bude pozitívne vplývať na zvýšenie kvality života vidieckeho obyvateľstva. V tomto smere som optimistický, životu na dedinách predpovedám lepšiu budúcnosť," doplnil.

V ďalšom programovom období bude podľa neho prioritou živočíšna a rastlinná výroba, čo prinesie na vidiek viac pracovných príležitostí. "Pomôže aj tým družstvám, ktoré prežili. Mnohé z nich si postupne zrekonštruovali a zmodernizovali výrobné a prevádzkové priestory, naštartovali proces výroby. Poľnohospodárstvo sa začína vzmáhať. Rozbehol sa aj cestovný ruch. Teší ma, že ľudia dnes už vyhľadávajú viac domáce potraviny od slovenských výrobcov," skonštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu