Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanec Hlina vysypal pred budovou J&T sto kilogramov pšenice

Poslanec Hlina vysypal pred budovou J&T sto kilogramov pšenice Zobraziť galériu (3)
Poslanec Hlina vysypal pred budovou J&T sto kilogramov pšenice (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina vysypal v pondelok pred budovou finančnej skupiny J&T na nábreží Dunaja sto kilogramov pšenice.

Reagoval tak na predražený obchod so spomínanou komoditou, ktorý sa podľa denníka SME uskutočnil medzi Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) a partnerom finančnej skupiny J&T, ktorým je Montir - firma Igora Rattaja.

Podľa medializovaných informácií SŠHR nakúpila od spoločnosti Montir v decembri minulého roka potravinársku pšenicu za 212 eur za tonu, pričom pestovatelia ju v tom čase predávali podľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry za približne 160 eur za tonu. Predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová potvrdila pre denník SME, že v decembri, kedy sa obchod uskutočnil, sa tona pšenice vykupovala po 130 až 150 eur. Nákupom cez sprostredkovateľa mal štát podľa denníka prísť o 518 tis. eur.

"Ja sa čudujem, že naozaj už aj do takýchto vecí finančné skupiny idú. Dovolím si tvrdiť, že ľudia, ktorí sú s tým spájaní - Rattaj, pole ani nevideli a nerozozná pšenicu od ovsa, a napriek tomu s tým obchoduje," vyhlásil Hlina.

Podľa neho nebol dôvod na to, aby štátne hmotné rezervy nakupovali komodity od firmy, ktorá nie je poľnohospodárskym podnikom. "To dodané množstvo približne 7,5 tisíc tony nie je také množstvo, ktoré by naši poľnohospodári nevedeli dodať," vysvetlil poslanec, podľa ktorého to bol "obyčajný kšeft".

Ako ďalej Hlina uviedol, chce tiež preveriť či dodaná komodita mala slovenský pôvod, pričom pripustil, že by mohla byť z Poľska. "Naši poľnohospodári majú plné sklady, nevedia predať svoje obilie a niekto ho dovezie z Poľska a dodá ho štátnym hmotným rezervám," povedal. Zároveň dodal, že vzhľadom na to, že SŠHM spadá pod parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, ktorého je členom, dá si predvolať riaditeľa SŠHR, aby celú situáciu objasnil. "Naši poľnohospodári ryjú nosom zem, sú podvyživení a finančné skupiny, vlekári, prevádzkovatelia luxusných rezortov obchodujú s obilím," uzavrel Hlina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu