Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ústavný súd zasiahol: Rázny koniec špehovania našich mobilov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Ústavný súd pozastavil účinnosť paragrafov Zákona o elektronických komunikáciách, týkajúcich sa poskytovania a archivovania informácii. Ustanovenia napadla skupina poslancov NR SR podaním ešte v októbri 2012. Návrh prijal ústavný súd na ďalšie konanie, informovala hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová. Uznesenie ÚS SR o pozastavení účinnosti bude zverejnené po doručení zainteresovaným stranám – účastníkom konania.

Tridsaťdva opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR napadá ustanovenia Zákona o elektronických komunikáciách a Trestného poriadku, podľa ktorých musia telekomunikační a internetoví operátori niekoľko mesiacov zálohovať dáta o komunikácii. 

Podľa zákona operátori sú v prípade elektronickej komunikácie povinní dvanásť mesiacov zálohovať dáta a v prípade telefonických hovorov šesť mesiacov. Netýka sa to obsahu hovorov, ale kto, kedy, odkiaľ a komu volal. Potom na vyžiadanie a so súhlasom súdu tieto informácie dávajú k dispozícii orgánom činným v trestnom konaní. Podľa poslanca za SaS Martina Poliačika počet takýchto žiadostí zo strany bezpečnostných orgánov z roka na rok rapídne stúpa a v niektorých prípadoch sa dokonca ani netýka vyšetrovania trestných činov, ale len priestupkov. Podľa navrhovateľov napadnuté ustanovenia sú v rozpore s ústavou, ohrozujú právo na súkromie, ochranu osobných údajov, ako aj ďalšie práva a slobody občana zaručené ústavou.

Poslanci v petite sťažnosti navrhujú, aby sa ÚS SR obrátil na Súdny dvor Európskej únie s otázkou o platnosť článkov 3, 5 a 6 Smernice ES 24 z roku 2006. Po doručení odpovede súdneho dvora navrhujú, aby ÚS SR vydal nález, že napadnuté ustanovenia Zákona o elektronických komunikáciách a Trestného poriadku nie sú v súlade s Ústavou SR, Listinou základných práv a slobôd, ani Chartou základných práv Európskej únie.

Strana SaS dnes privítala rozhodnutie ústavného súdu. Smernica, ktorá túto prax prikazovala, bola podľa nej odmietnutá vo viacerých krajinách EÚ ako neústavná a nedávno ju svojím rozhodnutím zrušil Európsky súdny dvor úplne. „Po viac ako roku a pol a nedávnom rozhodnutí Európskeho súdneho dvora sa potvrdilo, že slovenským občanom bolo naozaj do súkromia zasahované neprimeraným spôsobom," povedal Poliačik, ktorý predmetné ustanovenia zákona spolu s ďalšími poslancami napadol na ÚS SR. Poslanci za SaS dúfajú, že vo svojom definitívnom rozhodnutí bude ÚS SR postupovať v zhode s argumentáciou Európskeho súdneho dvora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu