Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovenských vojakov vyznamenali v Afganistane: Stali sa z nich hrdinovia dňa!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Dvaja slovenskí vojaci slúžiaci v Afganistane sa stali hrdinami dňa. Takúto poctu dostali od amerických kolegov. Obidvaja slúžia v medzinárodnej operácii ISAF v krajskom veliteľstve Juh. Vyznamenanie dostali za svoje chrabré činy počas služby.

Slobodník Martin Fiala pôsobí vo vojenskom poradenskom tíme SFAT (Security Force Advisory Team). Vyznamenanie hrdina dňa (Hero of the Day) dostal za to, že počas presunu mestom Kandahár bol jeho konvoj zasiahnutý niekoľkými guľkami. Jedna strela ho dokonca zasiahla do helmy. No Fiala udržal nervy na uzde a neopätoval paľbu v husto obývanej časti mesta. Následne pokračoval v plnení misie ďalej.

"Jeho oddanosť a odhodlanie regionálnemu veliteľstvu Juh sa vyrovná jedine jeho patriotizmus k Slovensku", napísali o Fialovi.

Martin Fiala
Zobraziť galériu (3)
Martin Fiala  (Zdroj: FB)

Pred nedávnom, 31. marca dostal podobné ocenenie ďalší slovenský vojak Ondrej Bihari. "Ondrej Bihari, príslušník Vojenskej polície - psovod, bol 31.03.2014 ocenený na Regional Command South U.S. generálom REINYM za príkladné plnenie úloh. Ocenenie dostal za nasadenie v špeciálnych operáciách IMP (International Military Police), najmä v akciách zameraných na hľadanie drog a vo "force protection" operáciách," napísalo ministerstvo obrany na Facebooku.

Bihari sa stal prvým slovenským vojakom, ktorému bolo ocenenie "Hero of the Day" udelené.

Slovenských vojakov vyznamenali v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu