Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rusko varuje Ukrajinu pred integráciou s NATO: Môže to mať neželané dôsledky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Rusko dnes varovalo Ukrajinu pred integráciou so Severoatlantickou alianciou s tým, že predošlé pokusy Kyjeva priblížiť sa k NATO mali neželané dôsledky, informovala agentúra Reuters.

"Viedli k zastaveniu rusko-ukrajinských politických kontaktov, problémom medzi NATO a Ruskom a... rozdeleniu v ukrajinskej spoločnosti," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí v deň, keď šéfovia diplomacií členských krajín NATO rokujú v Bruseli o udalostiach na Ukrajine a vzťahoch s Ruskom.

Ruské ministerstvo varovalo, že budúce ekonomické vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom "budú do veľkej miery závisieť od krokov, ktoré Ukrajina urobí vo svojej zahraničnej politike".

Vyhlásenie poukazuje na citlivosť Ruska, pokiaľ ide o kontakty medzi NATO a Ukrajinou, ktorú Moskva ako bývalú sovietsku republiku vníma ako súčasť svojej tradičnej sféry vplyvu. Ruskí predstavitelia opakovane vyslovujú požiadavky na novú ukrajinskú ústavu, ktorá by zakotvila vojenskú neutralitu krajiny, teda zaviazala ju nevstupovať do NATO.

Rasmussen: NATO musí prehodnotiť vzťahy s Ruskom

Severoatlantická aliancia musí prehodnotiť vzťahy s Ruskom: NATO žiada Moskvu, aby prispela k deeskalácii napätia na Ukrajine a plnila si svoje medzinárodné záväzky, uviedol dnes v rámci dvojdňovej konferencie ministrov zahraničných vecí NATO generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen.

Šéf aliancie na tlačovej konferencii v Bruseli pripomenul, že Rada NATO-Rusko vo svetle najnovších udalosti pozastavila praktickú časť svojej činnosti. Boli zmrazené spoločné cvičenia a stretnutia i spolupráca v oblasti výskumu. Kontakty sú momentálne na úrovni veľvyslancov.

"Dnes sa dohodneme na tom, ako prehodnotiť naše vzťahy. Hľadáme, aký typ spolupráce bude najlepší. Vyzývame Rusko, aby znížilo napätie a začalo s Ukrajinou politický diplomatický dialóg," uviedol Rasmussen pred novinármi. Upozornil, že v opačnom prípade hrozí Rusku izolácia.

Udalosti na Ukrajine podľa jeho slov celkom zmenili bezpečnostný systém v Európe. Dodal, že aliancia prijme adekvátne opatrenia, aby členovia NATO neboli vystavení nijakým hrozbám.

Podľa neho je NATO rozhodnuté aj naďalej pomáhať Ukrajine, a to najmä prostredníctvom politických opatrení. Zdôraznil, že z hľadiska aliancie je pre bezpečnosť v regióne dôležitá nezávislá a stabilná Ukrajina, ktorá bude dodržiavať pravidlá právneho štátu a ľudské práva.

Ukrajina a Gruzínsko sú pre NATO najaktívnejšími členmi spomedzi východných partnerov, avšak ukrajinská strana sa správa najefektívnejšie z hľadiska vojenskej pomoci. Na otázku, či má aliancia informácie o možnom stiahnutí sa ruských vojenských jednotiek na hraniciach s východnou Ukrajinou, Rasmussen uviedol, že aliancia zatiaľ nemá nijaké dôkazy, že Rusko sťahuje svoje sily od ukrajinských hraníc.

 "Bohužiaľ, nemôžem potvrdiť, že Rusko svoje vojská sťahuje: to sme zatiaľ nespozorovali," uviedol Rasmussen. Spresnil, že ruská strana ničí zásady, na ktorých je postavené partnerstvo NATO- Rusko. 

Generálny tajomník NATO zablahoželal svojmu nástupcovi vo funkcii Jensovi Stoltenbergovi a dodal, že preberá funkciu v kľúčovom období pre alianciu, ktorá končí dlhodobú misiu v Afganistane a nečakane sa musí popasovať s novou bezpečnostnou situáciou v Európe. To je podľa Rasmussena veľká výzva nielen pre jeho nástupcu, ale pre celý systém kolektívnej obrany. 

Rasmussen s odkazom na Rusko upozornil, že nikto si neželá vojnu v Európe, k slovu sa podľa neho musí dostať diplomacia - avšak aliancia sa musí správať tak, že musí zaistiť ochranu pre všetkých svojich členov, uistiť sa, že kolektívny systém obrany je naozaj funkčný, a posilniť systém spoločnej obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu