Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenský politik šokuje slovami o Rusku: Európu čaká koniec, USA sa zmenia!

Sergej Chelemendik
Sergej Chelemendik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kontroverzný politik Sergej Chelemendik, prokremeľsky orientovaný ruský analytik žijúci v Bratislave, šokoval svojimi tvrdeniami. Ponúka ruský pohľad na posledné dianie na Ukrajine, hovorí o budúcnosti Ruska, o blížiacich sa prezidentských voľbách, ale aj o možnom konci Spojených štátov.

Sergej Chelemendik v istom svojom článku tvrdí, že konflikt na Ukrajine bol vyvolaný za účelom vyprovokovania tretej svetovej vojny, ktorá začne medzi Ruskom a Ukrajinou a postupne do toho bude vtiahnutá celá Európa. Zaznela aj úvaha, že Američania by tak mohli usúdiť, že Európa sa má tak dobre, že je potrebné jej klepnúť po prstoch. „Ukrajina v tejto fáze nikdy nebude taká, ako bola. Po udalostiach na Kryme bude už vývoj iný. Ukrajina je vlastne štátom, ktorý sa nikdy štátom nestal. Ukrajina aj Rusko boli jedným národom, mali jedny dejiny, boli jedným celkom, ktorý bol rozpadom Sovietskeho zväzu nejakým spôsobom rozdelený. A na to rozdelenie sa nikto týchto ľudí nepýtal , či to tak vôbec chcú,“ hovorí politik a k problematike tretej svetovej vojny dodáva: „Je potrebné si uvedomiť jednu vec: Tá éra absolútnej dominancie USA sa blíži ku koncu. Tá dominancia však vznikla výsledkom dvoch svetových vojen. Výsledkom dvoch svetových vojen ležala Európa v ruinách. Táto myšlienka, že konflikt na Ukrajine môže prejsť v občiansku vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou, je možno snom USA, ale to sa nestane. To Vám hovorím ako Rus aj Ukrajinec súčasne.“  

Politik sa vyjadril aj k blížiacim sa prezidentským voľbám, ktoré sa chystajú na 25. mája. „Najpravdepodobnejším scenárom je, že tých volieb sa nebude zúčastňovať juhovýchod krajiny, bude ich ignorovať. Zhruba polovica obyvateľov Ukrajiny sa tak volieb nezúčastní," hovorí politik a dodáva, že kandidáti na prezidenta by tiež mali brať do úvahy, že možnosť volieb prišla kvôli ozbrojenému prevratu, za ktorým stojí tzv. Pravý sektor, de facto organizovaná armáda fašistického smerovania. „A Pravý sektor bude opäť do volieb hovoriť. Už sa hovorilo o tom, že dodá ľudí so samopalmi... Tie voľby sa rozhodne nerysujú ako nejaké riešenie. To môžem povedať dopredu,“ hovorí politik.

V médiách sa objavujú úvahy, že Putin bude chcieť raz zobrať aj Fínsko, český senátor Jaromír Štětina oznámil, že bude chcieť zabrať Pobaltie. „Na to je jeden dobrý vtip, ktorý má historický význam. Rusi a Ukrajinci sa dohodli, že sa budú biť medzi sebou, nie na život a na smrť, ale na smrť a výsledkom toho bolo to, že zobrali Američanom Aljašku. Toto je taký vážny humor. Ja si myslím, že tam nejde o to, čo bude chcieť Putin vziať, ale ide o celosvetovú situáciu,“ hovorí politik a uvádza príklad. Podľa neho Čína má vyhranený postoj a je na strane Ruska. Pozitívne na súčasnej situácii je to, že Krym je Rusko. Za dva, za tri týždne, bez streľby, bez krvi - to sa nikdy v moderných dejinách nestalo. „Opakujem - bolo to úplne legitímne. Stokrát sa pripájali rôzne teritória v Európe, vo svete. Uvažovať, že Rusko plánuje expanziu na Západ, je omyl. Rusko to nepotrebuje,“ myslí si politik.
 

O Sergejovi Chelemendikovi sa rozhodne nedá hovoriť ako o veľkom optimistovi. „Ako to bude v najbližších desiatkach rokov, neviem povedať, lebo ani neviem, či svet bude ešte existovať. V dohľadnej budúcnosti bude Rusko riešiť to, že je napadnuté na svojom historickom území. A bude to riešiť veľmi účinne. Ako sa to bude vyvíjať ďalej, uvidíme. To, že sa Rusko vďaka dianiu na Ukrajine stane silnejšie, nie je potrebné ani komentovať. Je to príčinou tej zúrivej reakcie Spojených štátov. Útok na Rusko vyvolal protiútok,“ hovorí Chelemendik.

Politik vyvracia tvrdenia niektorých západných a českých ekonómov, že Rusko je vo zhoršujúcej sa ekonomickej kondícii. „Keď je Rusko zaostalé, ako je možné, že vyvinulo zbrane ďalšej generácie, ktoré nemajú ani Američania? Prečo sa stalo druhým najväčším exportérom zbraní po celom svete? Rusko má skutočne hlavný príjem z exportu surovín, ale krajina sa vyvíja. Európa môže prestať brať suroviny z Ruska, môže ich brať z arabských krajín alebo USA, ale to bude dvakrát tak drahšie a Európu to zruinuje. Viac ako akákoľvek vojna. To je realita,“ vysvetľuje Chelemendik.
 
Objavili sa aj teórie, ktoré hovoria o tom, ako Rusko usporiada svoje vzťahy s Čínou. Jedna pochádza od analytika Jefima Fištejna. Hovorí, že sa schyľuje k vojne medzi Ruskom a Čínou. Iné hovoria o tom, že Rusko sa spojí s Čínou a Indiou a vytvoria spolok, ktorý sa zaobíde bez Európy. „Teória Fištejna je zbožné želanie. A k tej druhej teórii - v súčasnej dobe sa Rusko bez Európy nezaobíde, zajtra je to však možné. Spojené štáty majú najväčšie obavy z toho, že vzniká nový geopolitický blok ... A vznik bloku je koncom Spojených štátov. Do istej miery ide o existenčnú otázku USA, ten zápas nebude jednoduchý,“ domnieva sa politik.

Na záver je vhodné položiť otázku, či má Putin šancu dobehnúť Spojené štáty alebo sa k nim aspoň priblížiť. „Nemôžeme porovnávať neporovnateľné. Spojené štáty nikdy nepoznali vojnu, pre Rusko je de facto vojna permanentným stavom. Putin by nikdy nebol tak populárny, keby tá životná úroveň v Rusku nevyrástla tak, ako vyrástla. A toto sa nestalo ani v Amerike, ani žiadnej inej krajine v Európe. Ale otázka je, ako posudzujeme životnú úroveň, čo si pod tým pojmom predstavíme ...,“ uzatvára politik.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu