Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nenechajme sa vtiahnuť do studenej vojny Bruselu s Ruskom, varuje SNS

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA - Slovensko by sa nemalo dať vtiahnuť do strategickej studenej vojny Bruselu s Ruskom. Na margo vyostrujúcej sa situácie na Ukrajine to pre TASR povedal prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Rafael Rafaj.

"Za destabilizáciou Ukrajiny a eskaláciou napätia medzi ňou a Ruskom môžu stáť imperiálne záujmy európskeho establišmentu snažiaceho sa udržať si svoje nezmenené mocenské pozície aj po májových voľbách do Európskeho parlamentu," tvrdí Rafaj.

"Súčasné centristické vedenie Európskej únie pravdepodobne konflikt na Ukrajine cielene nielen vyvolalo, načasovalo, ale ho aj ďalej živí, hoci riskuje politický, ekonomický a možno aj lokálny vojenský konflikt s Ruskom," dodal podpredseda SNS.

Za týmto plánom stoja podľa Rafaja obavy "unionistov" z možnej povolebnej straty väčšiny v Európskom parlamente a teda aj v Európskej komisii. Dôvodom je podľa neho rastúci vplyv "reformných a euroskeptických strán" v Európe pred májovými voľbami.

"Cielené vzbudzovanie emócií strachu, existenčných obáv a neistoty vždy pôsobia na masy zomknuto. V stave možného ohrozenia sú ľudia menej náchylní na zmeny a reformy, ktoré únia nevyhnutne potrebuje a masy radšej volia status quo. Tento model s manipuláciou verejnosti sa na Slovensku úspešne odskúšal už v predčasných parlamentných voľbách v roku 2012," myslí si Rafaj.

Slovensko by podľa neho malo odmietnuť tlak Európskej únie a nemalo by sa zapojiť do politicky aj ekonomicky rizikového spätného chodu plynu na Ukrajinu. Podľa Slovenskej národnej strany (SNS) len slepý nevidí vyhlásenie novej studenej vojny Rusku Bruselom tak, ako to pomenovala prezidentka francúzskeho Národného frontu Marie Le Penová.

"Ak chce Slovensko naďalej ostať ako-tak suverénnym štátom a mať pre svojich občanov zabezpečenú energetickú bezpečnosť, nemôže sa podriaďovať diktatúre Bruselu ako cez kopírovací papier," uzatvoril Rafaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu