Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kmotríkov Grafobal chce kúpiť stovky hektárov mestských lesov v Skalici

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SKALICA - Skalica chystá predaj svojich lesov s rozlohou približne 570 hektárov v oblasti Zlatnícka dolina spoločnosti Grafobal podnikateľa Ivana Kmotríka. Za hektár lesov má dostať 3 280 eur, radnica by tak zinkasovala spolu približne 1,9 milióna eur.

Grafobal chce kúpiť aj tridsať akcií mesta v spoločnosti Golf Resort Skalica za ďalších bezmála pol milióna eur. O predaji budú rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva.

Lesy by mali byť aj po predaji prístupné pre verejnosť. "Kupujúci ako dlhoročný významný zamestnávateľ a spoločnosť podporujúca rozvoj turistického ruchu, voľnočasových aktivít v oblasti športu a kultúry je zárukou pre zachovanie všetkých mimohospodárskych funkcií lesných porastov v lokalite Zlatnícka dolina pre občanov a návštevníkov mesta Skalica,“ píše sa v zámere predaja.

Kmotríkov Grafobal kupoval skalické lesy aj pred piatimi rokmi, vtedy za 491 hektárov zaplatil 1,3 milióna eur. "K dnešnému dňu neevidujeme žiadnu sťažnosť na obmedzovanie vstupu do lesa a voľného pohybu návštevníkov a cykloturistov,“ uviedla v pondelok radnica. Napriek tomu nebude predávať lesné cesty, ani hubármi najviac navštevovanú približne stohektárovú časť vrátane Kamennej búdy.

Podmienkou samosprávy je aj zriadenie predkupného práva, ktoré jej umožní prednostnú kúpu nehnuteľností za pôvodnú cenu, ak by ich Grafobal predával. Skalica by si predajom lesov a akcií v golfovej spoločnosti vyriešila aktuálne finančné problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu