Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rebríček najbohatších Slovákov: Babiš si polepšil o dve miliardy eur

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš (Zdroj: novinky. cz)

BRATISLAVA - I keď sa na Slovensku mnohí trápia kvôli nedostatku peňazí a žijú na hranici chudoby, sú medzi nami ľudia, ktorí sa doslova topia v peniazoch. Podľa najnovšieho zverejneného rebríčka je najbohatším Slovákom Andrej Babiš. Podniká v mnohých odvetviach a jeho majetok sa odhaduje na 4,4 až 5,5 miliárd eur.

Český časopis Týden zverejnil rebríček najbohatších ľudí na Slovensku a v Čechách. Väčšina boháčov z toho zoznamu nie je mediálne známa.

Za najbohatšieho Slováka časopis označil podnikateľa v potravinárskom priemysle Andreja Babiša. Celkovo skončil na druhej priečke najbohatších ľudí našich krajín, prvý je Čech Peter Kellner. Ten ovláda finančnú skupinu PPF a časopis mu odhaduje majetok na 5,2 až 7 miliárd eur. Rebríček ukazuje mená tých, ktorí v ňom klesli alebo stúpli. Babiš patrí k tým úspešným, lebo si finančne dosť polepšil.

Úspešný Andrej Babiš

Andrej Babiš (59) si od minulého roka polepšil takmer o dve miliardy eur. Jeho majetok odhadujú na 4,4 až 5,5 miliardy eur. Zarába ako veľkopodnikateľ v poľnohospodárstve, potravinárstve a chémii. Je rozvedený, má štyri deti. Podľa časopisu Týden sa z neho stáva jeden z najväčších potravinárskych hráčov v Európe. Jeho skupina Agrofert kúpila od talianskeho koncernu  nemecké pekárne Lieken. Darí sa mu aj na českom trhu. Tam kúpil vydavateľstvo Mafra, kde patrí napr. Mladá fronta a Lidové noviny.

Podnikania sa mu máli, nedávno vstúpil aj do politiky. So svojím hnutím ANO mieri do parlamentu. V poslednom prieskume agentúry TNS Aisa získal 12,5 percenta voličov a skončil by druhý, hneď po ČSSD.

V prvej desiatke rebríčka ja aj Jaroslav Haščák z finančnej skupiny Penta.

Rebríček najbohatších Slovákov: Babiš
Zobraziť galériu (2)

Ivan Lexa si pohoršil

Babiš si drží svoje miesto, no Ivan Lexa (52), ktorý bol tiež na popredných miestach, klesol v rebríčku až o deväť miest. Jeho majetok odhaduje časopis na 77,8 až 89,5 milióna eur. Minulého roku mu však pripisovali až 98,4 milióna eur.

Lexa sa však nezaujíma o žiadne rebríčky. Venuje sa svojim koňom. V Pezinku má jazdecký areál Rozálka. Ako uvádza Plus jeden deň, momentálne čaká dvojičky so svojou partnerkou Veronikou Cickovou. V minulosti bol štátnym tajomníkom ministerstva privatizácie, ktoré však nemalo ministra. Počas Mečiarovej vlády bol riaditeľom SIS, práve v čase, keď došlo k únosu Michala Kováča ml. Zo Slovenska utiekol, v roku 2002 ho zadržali v Juhoafrickej republike. Domov sa vrátil na nepoznanie schudnutý. Spod obžalôb ho súdy nakoniec oslobodili.

Výber z rebríčka: Najbohatší Slováci

6. Jaroslav Haščák (44) - 506 až 508 mil. eur

8. Ivan Chrenko (52) - 408,8 až 525 mil. eur

14. Milan Fiľo (46) - 330,9 až 408,8 mil. eur

15. Martin Kúšik (44) - 272,5 až 389,4 mil. eur

20. Jozef Brhel (52) - 253,1 až 350,4 mil. eur

21. Ivan Kmotrík (54) - 233,6 až 350,4 mil. eur

31. Vladimír Poór (56) - 204,4 až 262,8 mil. eur

99. Ivan Lexa (52) - 77,8 až 89,5 mil. eur

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu