Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štát zrejme preplatí Kmotríkovi štadión za 50 miliónov eur: Prezradil poslanec Smeru!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zákazka na výstavbu Národného futbalového štadióna (NFŠ) smeruje k podnikateľovi a majiteľovi futbalového klubu Slovan Ivanovi Kmotríkovi. Informuje o tom dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN).

Futbalový stánok na Tehelnom poli v Bratislave by mal podľa HN stáť okolo 50 miliónov eur, štát zrejme bude investíciu súkromníkovi splácať niekoľko rokov.

Rokovania o štadióne potvrdil pre denník poslanec Smeru-SD, bývalý tréner futbalovej reprezentácie, Dušan Galis. "Som presvedčený, že k dohode čoskoro dôjde," povedal Galis. Podľa neho je hanba, že Slovensko ešte nemá reprezentačný štadión. "Som jednoznačne za to, aby bol na Tehelnom poli. Je historicky dané, že sa tam odohrávajú zápasy."

Pozemky na Tehelnom poli prenajalo mesto Bratislava pred rokmi akciovej spoločnosti Národný futbalový štadión za symbolické euro. Spoločnosť vznikla v roku 2006, figurovali v nej viaceré osobnosti futbalu, aj vtedajší prezident zväzu František Laurinec. Podľa obchodného registra zverejneného na internete sú od júla tohto roka v orgánoch spoločnosti len Kmotrík, ľudia z jeho Grafobalu a Vladimír Weiss.

Problematika NFŠ patrí pod ministra Dušana Čaploviča, podľa ktorého je jednou z priorít programového vyhlásenia vlády. "Presné pravidlá, za akých do výstavby vstúpia štát, súkromný sektor a samospráva, by malo určiť stretnutie zainteresovaných strán s premiérom," uviedol Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák. Predseda vlády Robert Fico sa už vyjadril, že štadión podporuje, chce však viaczdrojové financovanie, keďže na priamu podporu vláda nemá v rozpočte peniaze.

Podľa informácií HN je v hre PPP projekt. Štát by uzavrel koncesnú zmluvu so súkromnou spoločnosťou, ktorá by štadión za vlastné peniaze postavila a vláda by ho potom splácala desiatky rokov. "Je to jedna z možností, ešte to nie je doriešené," potvrdil denníku Galis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu