Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dnes večer sa začína sláviť židovský sviatok pesach, ktorý trvá osem dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po týždni dôkladných príprav a tradičného upratovania sa dnes večer začína sláviť jarný židovský sviatok pesach. Na dramatické udalosti spred vyše 3000 rokov, keď sa Izraeliti vyslobodili z egyptskej poroby, budú spomínať aj desiatky židovských domácností na Slovensku.

Sviatku pesach predchádzajú prípravy, počas ktorých musí zo židovských domácností zmiznúť akékoľvek kvasené pečivo - chamec. V deň začiatku sviatku už musí byť príbytok dôkladne vyupratovaný a zbavený aj najmenšej omrvinky chamecu. V nasledujúcich ôsmich dňoch sa potom namiesto chleba konzumuje maces. Toto najdôležitejšie pravidlo pesachu súvisí s faktom, že Židia museli utiecť z Egypta v chvate a nestihol im vykysnúť chlieb.

Pesach sa od mnohých iných židovských sviatkov líši tým, že jeho hlavná časť prebieha v domácnosti - pri slávnostnej večeri seder. Sederová tabuľa je pestrá a bohatá na symboliku. Na stole je krčah so slanou vodou ako pripomienka preliatych sĺz, horké byliny (po hebrejsky - maror) ako metafora trpkých čias v otroctve a jahňacia kosť s trochou opečeného mäsa, na počesť obetovaného jahniatka.

Medzi sederové pokrmy patrí aj charoset - zmes postrúhaných jabĺk, hrozienok, orieškov a mandlí, zriedená červeným vínom. Vzhľad charosetu pripomína červenú hlinu, z ktorej Židia v Egypte zhotovovali tehly. Súčasne symbolizuje jablone, pod ktorými egyptské ženy rodili deti, aby ich ochránili pred Egypťanmi.

Sederová večera však nepozostáva len z jedla a pitia. Jej významnú časť tvorí aj rozprávanie o exode z Egypta. Otec rodiny obvykle predčíta z krásne ilustrovanej bohoslužobnej knihy Hagady a najmenší stolovníci - deti sa pýtajú na zmysel biblických udalostí. Táto dôležitá kniha existuje v rôznych verziách, napríklad aj vo verzii pre deti.

Pesach sa tento rok skončí v utorok 22. apríla večer. Informácie poskytla hovorkyňa Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Lucia Kollárová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu