Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Popolcovou stredou sa dnes začína obdobie 40-dňového pôstu pred Veľlkou nocou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnešnou Popolcovou stredou sa pre veľkú časť kresťanov na Slovensku i vo svete začína 40-dňové obdobie pôstu až do Veľkej noci. V rímskokatolíckej cirkvi je dnes deň pôstu a zdržania sa mäsitých pokrmov a začína sa obdobie duchovnej prípravy na slávenie najväčších a najstarších kresťanských sviatkov - Veľkej noci.

Hlavným zmyslom Popolcovej stredy je pripomenúť ľuďom dôležitosť pokánia, prehĺbenia viery v Boha i lásky k blížnym. Súčasťou liturgie počas omší v rímskokatolíckych kostoloch je v dnešný deň posvätenie popola, ktorý pripomína človeku jeho pôvod zo zeme a skutočnosť, že sa do zeme vráti. Popol je však aj symbolom očistenia a budúceho zmŕtvychvstania.

Súčasťou omše je dnes značenie kríža popolom na čelá veriacich, čo kňazi robia slovami: "Pamätaj, že prach si a na prach sa obrátiš" alebo "Kajajte sa a verte v Evanjelium". Tento obrad na základe rozhodnutia koncilu v Benevente v roku 1091 nahradil dávnejší obrad sypania popola na hlavu ako všeobecný symbol rozhodnutia veriacich nastúpiť na cestu pokánia.

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský bude dnes v Katedrále sv. Martina o 17.00 h sláviť sv. omšu na začiatok pôstneho obdobia.

Pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy Mons. Jozef Haľko bude dnes o 18.00 h celebrovať sv. omšu v Kostole Zvestovania Pána v Bratislave. V sobotu 8. marca Mons. Haľko povedie pôstnu duchovnú obnovu vo farnosti Bratislava - Rusovce.

Gréckokatolíci (byzantského obradu) začali Veľký 40-dňový pôst Štyridsiatnicu o dva dni skôr ako rímskokatolíci (latinského obradu), teda už v pondelok 3. marca. Aj pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára a v tomto roku oslávia Veľkonočnú nedeľu (Paschu) spolu s ostatnými kresťanmi 20. apríla 2014, začali obdobie Veľkého pôstu v pondelok 3. marca.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa obdobie pôstu tiež začína Popolcovou stredou, nepripisujú jej však taký význam ako rímskokatolíci a viac sa orientujú na prvú pôstnu nedeľu, ktorú kresťania oslávia v tomto roku 9. marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu