Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Jaklovce: Reč prarodičov vedia aj vnúčatá

Zľava: piatačky Tatiana Bikárová, Veronika Šimoňáková, Patrícia Bikárová a Lenka Kočišová aj s obrázkami slov v ich nárečí Zobraziť galériu (2)
Zľava: piatačky Tatiana Bikárová, Veronika Šimoňáková, Patrícia Bikárová a Lenka Kočišová aj s obrázkami slov v ich nárečí

JAKLOVCE - Nárečie dolného Spiša vedia aj deti vďaka učiteľke v Jaklovciach pri Gelnici, ktorá pre žiakov zozbierala okolo sedemsto typických miestnych slov. Reč starých mám a otcov je tak zachytená v jedinečnom, dokonca čiastočne ilustrovanom slovníku.

„Projekt trval viac ako päť mesiacov a deti sa naučili mnohé nové slová, ktoré síce doma možno aj počuli, ale nepoznali ich význam. Zároveň sa zdokonalili v pravidlách slovenského jazyka a rozšírili si slovnú zásobu,“ povedala autorka netradičného slovníka Drahoslava Pindrochová. Mnohé slová, napríklad nakaslik (nočný stolík), ľapčibutka (rádio), džveredlo (zrkadlo) či rajbac (prať), deti zvečnili aj na výkresoch. Netradičný slovník bol na svete aj vďaka pomoci starších obyvateľov Jakloviec a folklórneho súboru Červena chustečka, ktorí sú tiež jeho spoluautormi. „Miestne nárečie, dosť odlišné od známeho spišského, ľudia nezabudnú. Až jedna tretina slov je úplne iná ako v susedných obciach! Mnohí miestni ním rozprávajú aj dnes. Dokonca aj deti cez prestávky v škole,“ dodala Pindrochová. Pri príležitosti výročia obce by chcela zmapovať aj tamojšie kroje - ich vývoj a používanie.

Niečo zo slovníka

ľonik - kovový klin, kolík
ľompac - visieť
lakotka - sladkosť
kovertka - obálka
plamenik - koláč z chlebového cesta
pocherbcina - chrbtica
pokrutka - oblička
riňa - kožná choroba
skipka - kôrka chleba
šoldra - šunka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu