Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničí

MO SR Zobraziť galériu (5)
MO SR (Zdroj: MOSR)

BRATISLAVA - Spôsobilosti, ktoré majú naše ozbrojené sily v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) sú vysoko cenené nielen doma, ale aj v zahraničí. Uviedol to dnes minister obrany SR Martin Glváč po tom, ako sa v špičkovom výcvikovom stredisku v Zemianskych Kostoľanoch oboznámil s prípravou jednotky chemikov vyčlenenej pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) na rok 2015.

„Myslím, že chemici sú jednou z pých našich ozbrojených síl. Dnes sme mali možnosť vidieť výcvik 55 vojakov z Rožňavy, ktorí budú v budúcom roku v pohotovosti pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní,“ povedal minister Glváč. Ako ďalej priblížil v priestoroch cvičiska v Zemianskych Kostoľanoch bolo od jeho poslednej rekonštrukcie  vycvičených 5000 zahraničných vojakov, z ktorých 1500 bolo zo Severoatlantickej aliancie. 

„Toto jedinečné centrum sa snažím propagovať  na všetkých rokovaniach so zahraničnými partnermi,“ ubezpečil šéf rezortu obrany.

Ako vysvetlil veliteľ práporu RCHBO podplukovník Oliver Toderiška v najkritickejších prípadoch je jednotka našich chemikov pre OPCW pripravená byť v mieste nasadenia do 5 dní. „V tomto roku tiež držíme hotovosť NRF pre Severoatlantickú alianciu, kde 112 ľudí je spôsobilých zasiahnuť pri akejkoľvek situácii radiačného, chemického, alebo biologického ohrozenia,“ uviedol veliteľ.  

Z doterajších zásahov našich chemikov spomenul napríklad vojnu v Perzskom zálive, kde pôsobili v rámci českolovensého práporu, ale viaceré zásahy pri požiaroch v rámci Slovenska.

Vojak vyslaný do kontaminovaného územia vie detekovať, o akú skupinu toxických chemických látok sa jedná, akým spôsobom sa dá dekontaminovať a tiež určiť a vytýčiť smrteľné pásmo, pásmo ohrozenia  a určiť, kam sa bude ďalej kontaminácia posúvať. „Taktiež sú prvotnými vojakmi, ktorí dávajú vzorky do laboratórií, kde sa určuje ďalší postup pre prípadne zasiahnuté osoby, ktoré boli v priestore ohrozenia,“ vysvetli pplk. Toderiška.

Výcvik 55 špecialistov RCHBO, ktorí sú zaradení do jednotky vyčlenenej pre OPCW na rok 2015 prebieha vo Výcvikovom a testovacom centre Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Zemianskych Kostoľanoch. Jednotka slovenských špecialistov môže byť v prípade potreby nasadená v rámci humanitárnej operácie Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Je pripravená rýchlo reagovať na vzniknutú hrozbu použitia chemických zbraní, ako aj pri odstraňovaní následkov ich použitia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu