Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

SDKÚ-DS chce ochrániť druhý pilier

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Najväčšia opozičná strana SDKÚ-DS rozbieha kampaň za zachovanie súčasnej podoby druhého piliera dôchodkového systému.

Chce tak vyvinúť tlak na vládu Roberta Fica, ktorá uvažuje o jeho obmedzení. Predstavitelia strany sa plánujú stretávať s občanmi a objednali reklamné bilbordy či letáky. Novinárom to dnes povedali podpredsedovia strany Ivan Mikloš a Iveta Radičová.

"Záleží nám na tom, aby pravidlá hry, do ktorých vstupovala súčasná mladšia generácia, zostali nezmenené," povedala Radičová. "Bude to nízkonákladová kampaň," doplnil Mikloš, podľa ktorého výdavky nepresiahnu pol milióna korún.

O znížení odvodov na súkromné penzijné účty či zmene celého druhého piliera na dobrovoľný uvažuje ministerka práce Viera Tomanová z vládneho Smeru-SD, ktorá si však ešte do konca marca nechala čas na prípravu analýzy. Argumentuje najmä deficitom v Sociálnej poisťovni a tvrdí tiež, že pre starších sporiteľov nie je šetrenie na súkromných účtoch výhodné.

Mikloš a Radičová oponujú, že zmena výšky odvodov by ohrozila penzie pre budúcich sporiteľov, pretože štátny priebežný systém nepovažujú za efektívny.

Opozičné strany už tento mesiac podali v parlamente návrh ústavného zákona, ktorý by sťažoval zásahy do druhého piliera. SDKÚ-DS spolu s kresťanskými demokratmi a SMK by však na prijatie zákona potrebovali získať viac ako 90 poslancov zo 150-členného parlamentu, sami však majú len 65 mandátov.

Okrem mítingov, bilbordov a letákov SDKÚ-DS zaviedla v rámci kampane špeciálne číslo na posielanie SMS-iek a pripravila o dôchodkovej reforme aj internetovú stránku.

Na súkromných účtoch si na penzie ukladá prostriedky približne 1,5 milióna Slovákov, ktorí zatiaľ nasporili zhruba 28 miliárd korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu