Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sestrám sa nepáčia Labašove vyjadrenia, že sú iba pomocníčky lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sestry kritizujú dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Petra Labaša za vyjadrenia na ich adresu. Dekan prednedávnom pre RTVS povedal, že sestra bola, je a bude iba pomocníkom lekára. Rada Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) preto poukazuje, že sestra má v súčasnosti postavenie samostatnej poskytovateľky zdravotnej, ošetrovateľskej starostlivosti a spolupracovníčky lekára.

"Spolupracovníčka neznamená byť 'pomocníčka podriadená lekárovi a riadiť sa jeho príkazmi," konštatuje sa v stanovisku rady. Komora pripomína, že sestry a pôrodné asistentky dnes študujú na vysokých školách. "Preto by sme právom očakávali, že v rámci skvalitňovania a zefektívňovania zdravotnej starostlivosti začneme v plnom rozsahu využívať ich vedomosti, zručnosti a skúsenosti v praxi, nehovoriac o zohľadnení ekonomického prínosu pre slovenské zdravotníctvo. Opak je však pravdou," tvrdí komora.

"Pána profesora Labaša si vysoko vážime ako profesora medicíny a dekana LF UK Bratislava, ale dehonestovanie vzdelania a povolania sestry a pôrodnej asistentky nás vyslovene uráža. Podotýkam, že lekár je zodpovedný za diagnostiku a terapiu, ako to uvádza vo svojom výroku, zabudol však uviesť, že sestra a pôrodná asistentka zodpovedá za poskytovanie zdravotnej starostlivosti u pacienta v plnom rozsahu ako autonómny poskytovateľ zdravotnej starostlivosti," povedala dekanka Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity Anna Eliašová.

S tým, že sestry sú iba pomocníkom lekára, nesúhlasia ani zástupkyne ďalších vysokoškolských fakúlt, kde sestry študujú. "Za odborné pracovné činnosti spojené s poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti berie sestra plnú zodpovednosť. Sestra je preto spolupracovníkom a v žiadnom prípade nie iba pomocníkom lekára," povedala vedúca katedry ošetrovateľstva Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre Gabriela Vőrősová.

Podľa Andrey Botíkovej, vedúcej katedry ošetrovateľstva Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity už v súčasnosti neplatí zastarané hierarchické postavenie. "Vyjadrenia profesora Labaša sú neprijateľné. Jeho vyjadrenia na regulované povolanie sestra považujem za nekompetentné. Neviem o tom, že by bola takýmto spôsobom napadaná jedna profesia inou," doplnila Katarína Žiaková, vedúca Ústavu ošetrovateľstva Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine.

Dekan Labaš sa k sestrám vyjadroval v súvislosti s návrhom nového znenia zákona o platoch sestier z dielne komory. "Lekár má plnú zodpovednosť, má šesť rokov tvrdej práce. Berie kompletne zodpovednosť za diagnostiku a terapiu a sestra bola, je a bude iba pomocníkom lekára," povedal vtedy pre RTVS. Okrem iného tiež poznamenal, že sestra môže mať vzdelanie ako lekár, ale je to pre ňu úplne nepotrebné."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu