Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V druhom polroku 2013 nás povodne stáli 678-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Povodne na Slovensku v priebehu druhého polroku 2013 spôsobili škody za 678 046 eur. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od júla do konca roka 2013, ktorú dnes schválila vláda. Dokument z dielne ministerstva životného prostredia obsahuje opis príčin, priebehu a následkov povodní na Slovensku v tomto období.

Škody na majetku fyzických osôb predstavujú 40 950 eur, právnických a fyzických osôb-podnikateľov 10 990 eur, na majetku obcí 150 504 eur a na majetku štátu 475 602 eur. Výdavky na povodňové zabezpečovacie práce predstavovali 231 642 eur a na povodňové záchranné práce 81 634 eur.

Podľa zákona o ochrane pred povodňami sa výdavky, ktoré vznikli pri vykonávaní povodňových zabezpečovacích prác a povodňových záchranných prác počas II. stupňa povodňovej aktivity a III. stupňa povodňovej aktivity, uhrádzajú z na to vytvorenej rezervy štátneho rozpočtu.

Vláda sa taktiež zaviazala k opatreniam, ktoré majú pôsobiť ako prevencia voči povodniam, napríklad dôslednejšie využívať mapy povodňového ohrozenia pri územnom plánovaní alebo prehodnotiť ochranu pred povodňami postavenú na predpoklade vsakovania povrchových vôd do podložia.

Väčšinu škôd v druhom polroku 2013 spôsobili tzv. prívalové povodne. Na Slovensku sú najčastejšou príčinou lokálnych prívalových povodní dažde mimoriadne veľkej intenzity, ktoré sa vyskytujú najmä počas teplejších častí roka a takmer vždy sú spojené so vznikom búrok. Výsledky analýz preukázali, že na Slovensku sa prívalová povodeň môže vyskytnúť kdekoľvek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu