Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dohra pokusu s kameňom: Markíza má problém kvôli reportáži z povodní!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: int)

BRATISLAVA - Reportáž televízie Markíza, v ktorej sa redaktor snažil pomocou kameňa názorne ukázať, ako stúpla hladina Dunaja v Bratislave počas júnových záplav, sa stala okamžite po jej zverejnení zdrojom posmechu a pranierovania. Zámena miesta, kam rekvizitu pôvodne položil, totiž vyznela ako snaha o manipuláciu diváka. Napriek tomu, že sa televízia za tento prešľap ospravedlnila, nestačilo to. Momentálne sa ňou zaoberá Rada pre vysielanie a retransmisiu, ktorá posúdi, či bude vyvodená sankcia.

Ako sme vás v júni informovali, redaktor Markízy sa v reportáži s názvom "Dunaj si zopakuje rok 2002" pokúsil znázorniť, ako rýchlo stúpa hladina vody v Bratislave, a tak na trávnatý výbežok vedľa zatopeného chodníka umiestnil kameň. Keď sa s ním o pár desiatok minút spojilo štúdio Televíznych novín, povedal divákom: „Keď sme kládli tento kameň asi pred pol hodinkou sem, tak, bol ešte na suchu. A teraz ako aj sami vidíte, je polovica nad vodou."  Síce mal pravdu, ale nesedelo miesto, kam pôvodne kameň položil. Ako si diváci všimli, redaktor sa o niekoľko metrov posunul, čo dokazuje aj nasledujúca fotografia, ktorá začala kolovať na internete.

Dohra pokusu s kameňom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: int)

Televízia Markíza neskôr vydala stanovisko, v ktorom svoje pochybenie priznala.„Redaktor počas živého vstupu položil na zem kameň s tým, že bude sledovať ako stúpa voda. Kvôli náhlemu prívalu vody, ktorý mohol zaliať techniku, však chvíľu na to štáb dostal pokyn presunúť sa. V zmätku z obrovskej masy vody redaktor presunul aj kameň, aby ho neskôr mohli snímať z rovnakej vzdialenosti. Bol v rovnakej hĺbke ako predtým," povedala pre omediach.com vedúca PR Tatiana Tóthová.

Samotný redaktor sa snažil svoj čin obhájiť tým, že sa im pokazil bezdrôtový mikrofón a museli ho vymeniť za káblový. Ten však bol prikrátky, a tak sa presunuli. Ani s tým však u pozorných divákov neuspel, keďže jeho argument bol vyvrátený ďalšou internetovou kolážou.

Dohra pokusu s kameňom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB)

Ako dnes informoval portál omediach.com, spomínanou "perlou" spravodajstva sa už zaoberá aj Rada pre vysielanie a retransmisiu, ktorej prišlo niekoľko sťažností na šírenie paniky, hrubé zavádzanie divákov a verejnosti, klamstvo v priamom prenose a jeden divák dokonca žiada odobratie licencie televízii za hrubú manipuláciu.

"Informovanie o rýchlosti stúpania hladiny Dunaja podľa našej mienky možno považovať za zavádzajúce. Myslíme si, že presnosť, ako jedna zo základných kritérií objektivity, nebola v posudzovanom príspevku dodržaná a divák mohol byť odvysielanými informáciami o vodnom stave na bratislavskom nábreží uvedený do omylu," píše sa v pracovnom materiáli Kancelárie rady. O tom, či došlo k porušeniu zákona, rozhodnú členovia rady v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu