Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dunaj dnes kulminuje pri Báte, v Baranskej župe navršovali hrádze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Povodňová vlna na Dunaji dnes kulminuje v Maďarsku pri obci Báta a meste Baja, kde v noci pracovalo na posilnení hrádzí 277 vojakov a požiarnikov.

Hladina rieky dosiahne podľa vodohospodárov 775 centimetrov, o 34 centimetrov viac, než bol rekordný stav v roku 2002. Podľa spravodajského servera Origo.hu v obci s 1700 obyvateľmi, ležiacej 184 kilometrov južne od Budapešti, záplavy ohrozujú 90-100 rodinných domov. Do utorka vysťahovali vyše 30 ľudí. Hrádze sú zhruba 30 centimetrov nad očakávanou hladinou záplavovej vlny.

V Baranskej župe, v Dunaszekcsö, 60 hasičov navršovalo a posilňovalo hrádzu, ktorá chráni 50 nehnuteľností. Kulmináciu pri tejto obci a pri Mohácsi čakajú vo štvrtok pri hladine s výškou 963 a 952 centimetrov; pri Dunaszekcsö zrejme padne rekord z roku 1965 s hodnotou 984 centimetrov. Premiér Viktor Orbán na tlačovej konferencii v Györujfalu informoval, že pri Komárome čoskoro zrušia mimoriadnu pohotovosť - hladina Dunaja tam klesla za pol dňa o pol metra.

V Budapešti by napoludnie mala hladina klesnúť pod osem metrov, ráno tam namerali 813 centimetrov. Pri Petöfiho ostrove je v pohotovosti 400 vojakov a hliadkujú vrtuľníky. Orbán upozornil na možnosť pretrhnutia hrádze počas poklesu hladiny, preto pod Ostrihomom je ešte nutné pozorne sledovať situáciu, zdôraznil.

 Pri Dunaföldvári a Paksi už hladina rieky začala klesať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu