Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko a Česko spoja dve nové diaľničné prepojenia: Kedy budú hotové?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – K diaľničnému prepojeniu D2 medzi Bratislavou a Brnom pribudnú do konca desaťročia dve nové prepojenia, R5 spájajúca Žilinu s ostravským regiónom a R6 z Trenčianskeho kraja smerom na Zlín. Aj toto bolo témou dnešného spoločného rokovania ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Počiatka s českým rezortným kolegom Antonínom Prachařom.

"Úsek rýchlostnej cesty zo Svrčinovca na českú hranicu plánujeme začať realizovať budúci rok. Do roku 2019 bude kompletne dobudovaná diaľnica D3, takže vodiči budú môcť využívať súvislé prepojenie zo Žiliny až na hranicu," informoval minister dopravy Ján Počiatek. Ako uviedol A. Prachař, česká strana chce svoju časť tejto spojnice začať budovať na prelome rokov 2016 a 2017.

Ďalšiu spojnicu našich dvoch krajín, rýchlostnú cestu R6 vedúcu z Púchova smerom na českú hranicu s pokračovaním na Zlín, začne slovenská strana stavať v roku 2017, s podobnými termínmi počítajú aj na českej strane. Podľa časového harmonogramu je zrejmé, že obe prepojenia budú môcť vodiči plnohodnotne využívať ešte v tomto desaťročí.

Ministri sa na rokovaní zároveň dohodli, že odborní pracovníci na oboch ministerstvách sa budú zaoberať témou zlepšenia cezhraničnej železničnej dopravy v hospodársky dôležitom regióne medzi Žilinou a Ostravou tak, aby prvé pozitíva pocítili cestujúci hneď, ako bude možné zmeny technicky realizovať.

Český minister dopravy sa zároveň intenzívne zaujímal o slovenskú legislatívu upravujúcu líniové stavby a verejné obstarávanie, ako aj o prípravu dokumentov pre nové obdobie eurofondov, kde je slovenská strana výrazne ďalej. „Sme ochotní pomôcť s akýmkoľvek know-how, ktoré budú českí kolegovia potrebovať,“ ubezpečil na rokovaní Ján Počiatek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu