Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zúfalý boj otca o syna: Adopcia v Nemecku, matke ho vzali kvôli alkoholu

Ľuboško s otcom Zobraziť galériu (4)
Ľuboško s otcom (Zdroj: foto: tv joj)

BRATISLAVA – Slovenskom otriasa ďalší prípad odobratia dieťaťa matke. Tentokrát tak urobili nemecké úrady. Pre podozrenie z toho, že matka holduje alkoholu, zobrali Slovenke žijúcej v nemeckom Duisburgu šesťročného chlapčeka. Nevinné dieťa je teraz v detskom domove, biologická rodina oň bojuje už rok a pol.

Mame malého Ľuboška Monike zachutil alkohol a z príležitostného popíjania sa stala závislosť. Otec chlapčeka priznáva, že jeho žena začala piť a potom s tým prestala. No, podľa jeho slov, už bolo neskoro, pretože synčeka im zobrali. "Vyhrážala sa mi tá pani, ktorá nám ho odobrala, že nám ho nikdy v živote nevráti," doplnila pre TV Joj Ľuboškova mama.

Zúfalý boj otca o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Monika svoj problém s alkoholom otvorene priznala. Zobrala však život do vlastných rúk a rozhodla sa, že o svojho Ľuboška bude bojovať. Podstúpila liečenie, potom si našla prácu. Rozhodla sa žiť usporiadaným životom a tomu začala prispôsobovať aj prostredie, v ktorom žije. Začala prerábať byt a ako hovorí, spravili všetko, čo po nich úrady žiadali.

Zúfalý boj otca o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv joj)

O synčeka však javí záujem aj biologický otec, ktorý žije na Slovensku. Chce sa o svoje dieťa starať. Otcove snahy sú však márne, chlapček je stále v detskom domove. "Matka sa nedohodla s biologickým otcom, a preto bolo dieťa umiestnené do detského domova," hovorí Kristína Rogers z CIPC.

Biologický otec priznáva, že Ľuboško zo začiatku plakal, teraz si už na nepríjemnú situáciu zvykol. Prípad okolo synčeka sa ťahá dlho, na poslednom súde v januári dokonca odznel aj návrh, že chlapčeka dajú na adopciu. O tom však chlapčekova rodina nechce ani počuť. „No, to je niečo neskutočné...“ hovorí so slzami v očiach nešťastná babka malého Ľuboška a dodáva: „Keby sme vedeli, ako to dopadne, nepustíme ich ani do Nemecka.“   

Zúfalý boj otca o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Matka je bezmocná, otec bojuje o syna

Matka však najprv svojho synčeka biologickému otcovi nechcela dať. No teraz je rozhodnutá podporiť aj jeho, aby ich spoločné dieťa neskončilo v cudzej adoptívnej rodine. "Či pôjde k môjmu bývalému, či pôjde k môjmu terajšiemu manželovi, to je úplne jedno, len nech ide stadiaľ, lebo ja som si uvedomila, že mne ho nevrátia," hovorí pre TV Joj Monika.  

Biologický otec však nerozumie tomu, prečo syna nechcú dať jemu: "Ale neviem, prečo ho nedajú mne. Keby som bol zlý človek, alebo že pijem, alebo že sa flákam, ale starám sa a chodím za ním, ako sa len dá a nič."  Ľuboško je občan SR, v Nemecku má obvyklý pobyt. V našej krajine má chlapček aj starých rodičov, ktorí sú ochotní sa o neho starať. Podľa Centra pre medziprávnu ochranu detí a mládeže má chlapček na Slovensku pre život vhodné podmienky. Otec chce teda nemecké súdy žiadať, aby synčeka zverili jemu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu