Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zverejnili VIDEO nájdeného dievčatka v Grécku: Už volalo 8-tisíc ľudí, ktorí ho chcú!

Kvôli dievčatku nájdenom v rómskom tábore v Grécku volalo 8 000 ľudí Zobraziť galériu (3)
Kvôli dievčatku nájdenom v rómskom tábore v Grécku volalo 8 000 ľudí (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécka charitatívna organizácia, ktorá sa teraz stará o približne štvorročné blonďavé dievčatko nájdené v rómskom tábore, dostala už 8 000 telefonátov od potenciálnych príbuzných. Napísal o tom dnes server BBC.

Grécka polícia odobrala dieťa rómskemu páru, ktorý sa vydával za jej rodičov a ktorý mal falošné doklady na desať detí, aby na ne mohli podľa špekulácií gréckych médií poberať neoprávnene rodičovské príspevky. Rómovia sú navyše podozriví z toho, že dievča využívali k žobraniu alebo ju mali pripravenú pre obchod s bielym mäsom.

Zverejnili VIDEO nájdeného dievčatka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Test DNA potvrdil, že dievčatko s nimi nie je príbuzné. Úrady ju odovzdali do opatrovníctva organizácie To chamogelo tu paidiu (Detský úsmev), ktorá sa stará o opustené deti, a rozbehli pátranie po skutočných rodičoch aj prostredníctvom Interpolu a humanitárnych organizácií.

Vyšetrovanie teraz vedie do Švédska. V roku 2009 tam údajne v nemocnici zomrelo dievča, ktoré sa  nápadne podobalo Márii. Keď však jej otec otvoril rakvu, aby sa s dcérou naposledy rozlúčil, jej telo bolo preč. Túto záhadu zatiaľ nedokázal nikto vyriešiť.

Podľa BBC miestna rómska komunita tvrdí, že sa nepraví rodičia o dieťa starali lepšie než tí skutoční. Podľa brata údajného otca pár dieťa získal legálne.

Prípad ukázal na zaostalú grécku úradnú prax registrovania novonarodených detí, ktorá má značné trhliny. Až donedávna totiž neexistoval prepojený centrálny register a rodičia tak mohli svoje dieťa registrovať aj niekoľkokrát, ak navštívili úrady v rôznych mestách. Úradníkom stačilo vyhlásenie rodičov a dvoch svedkov. Niektoré rodiny to využívali, a úradne tak násobili množstvo potomkov, čo im pomohlo pri žiadostiach o sociálne dávky.

Zverejnili VIDEO nájdeného dievčatka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu