Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší prípad odobratia detí: Slovenským rodičom v Škótsku zobrali štyroch súrodencov!

Deti, ktoré zobrala sociálka v Škótsku Zobraziť galériu (5)
Deti, ktoré zobrala sociálka v Škótsku (Zdroj: foto: tv joj)

GLASGOW – Násilné odoberanie detí neutícha. Po tom, čo sa niekoľko takýchto prípadov prevalilo v Anglicku, podobné situácie sa stávajú aj ďalej. Rodina z východného Slovenska, momentálne žijúca v Škótsku, prišla o štyri deti. Len šesťročnú Karinku zobrali policajti priamo zo školy, matka v snahe uchrániť troch chlapčekov unikala v noci autom na Slovensko. Zasahovala polícia, deti už nie sú s rodičmi.

Štyria súrodenci Karin, Kristián, Ivan a Adrián sa narodili a žijú v škótskom Glasgowe, no ich rodičia pochádzajú z východného Slovenska.

Bol to obyčajný deň. Len šesťročná Karinka sa v piatok ráno vybrala do školy. Z nej sa už však nevrátila. Bez akéhokoľvek vysvetlenia, či kontaktovania rodičov ju vzala polícia. "Do školy sme ju odviezli, nikto nás vlastne neinformoval, čo sa stalo. Viete, my sme si mohli myslieť, keby sme išli po ňu do školy, že ju niekto ukradol," povedala pre TV Joj mama detí Roberta Kroková. 

Roberta Kroková
Zobraziť galériu (5)
Roberta Kroková  (Zdroj: foto: tv joj)

Pre rodinu nastali razom hrozné chvíle. Okamžite sa vybrali na políciu za svojou dcérkou, no bezvýznamne. Zdržali sa tam až do večera, no rodičov poslali domov s tvrdením, že im dcérku Karin odobrali. Nešťastná žena, aj keď nie je biologickou matkou dievčatka, sa z celej udalosti nevedela spamätať. "Viete, to je šok, zobrali vám dieťa. To nepochopí nikto, komu sa to nestalo," hovorí Roberta.

Ďalší prípad odobratia detí:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Ďalší prípad odobratia detí:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Nešťastní rodičia už však tušili, že sa niečo deje, že niečo nie je v poriadku. Mama detí preto sadla do auta, naložila troch synčekov a unikala do svojej rodnej krajiny, aby ich uchránila pred sociálkou. Na Slovensko však nedošla.

Medzi tým k nim domov dorazilo policajné komando s rozkazom, že rodičom majú odobrať aj ostatné deti. Bola však hlboká noc. Otec detí zatajoval do poslednej chvíle, kde je jeho žena s troma malými chlapčekmi. Muž v snahe ochrániť svoju rodinu si však riadne zavaril. Zobrali ho do väzenia kvôli tomu, že klamal. To už však bolo po Roberte a jej troch synčekoch vyhlásené pátranie. Policajti ju dolapili v noci v Burminghame. Ustráchanú a vydesenú posádku auta hneď rozdelili, chlapčekov mame odobrali.

Čo je dôvodom nepríjemného policajného zásahu a prečo deti rodičom odobrali doteraz nie je známe. Robertin strýko sa však dozvedel, čo mohlo byť príčinou. "Ževraj Karina povedala, že Roberta Kroková ju bije," povedal pre televíziu Marek Irdza. Dievčatko je totiž Robertina nevlastná dcérka.

Ďalší prípad odobratia detí:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Začal sa kolotoč úradných obštrukcií. O ďalšom prípade násilného odobratia detí úradmi už vie Slovenská ambasáda v Londýne aj centrum pre ochranu detí. To, hneď ako sa dozvedelo o situácii, kontaktovalo sociálku v Škótsku a získavalo základné informácie, čo sa vlastne stalo.

V najbližších dňoch by mali byť vypočutí rodičia detí. Podľa Eleonóry Študencovej, babky Martinka a Samka Boórových z najznámejšieho medializovaného prípadu násilného odobratia slovenských detí v Anglicku, by mali slovenské orgány položiť anglickej strane dve otázky. Prečo súrodencov rozdelili a aké ďalšie kroky plánuje anglická sociálka urobiť.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu