Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pred 35 rokmi obesili slovenského vraha: Miroslav brutálne zabil dve stopárky, s mŕtvolou súložil!

Miroslav Somora
Miroslav Somora (Zdroj: vpsmvbrno.cz)

BRATISLAVA - V skorých ranných hodinách 9. februára 1979 bol v bratislavskej väznici popravený Miroslav Somora - muž, ktorý inšpiroval tvorcov známej socialistickej detektívky Smrť stopárok. Somora, ktorý sa živil ako vodič nákladného auta, pritom nebol ani pred dvojnásobnou vraždou spáchanou v auguste 1976 žiadne neviniatko. Mal za sebou niekoľko trestov za lúpežné prepadnutia, krádeže a znásilnenia, dokonca sa mu podarilo utiecť z väznice aj liečebne.

Dve hodiny po polnoci 8. augusta 1976 požiadali Somoru, 11 rokov ženatého otca dvoch detí, pred stanicou v Trenčíne o zvezenie dve dvadsaťročné dievčatá. Vierka a Táňa mali namierené do Tatier, kde chceli stráviť dovolenku. Keď za Trenčianskou Teplou zaspali, Somora vytiahol spod sedadla masívny kľúč na kolesá a začal s ním dievčatá mlátiť. Potom, čo po úderoch do hlavy upadli do bezvedomia, vzal asi 30 cm dlhý nôž a obe dobodal. Jednu z nich potom ešte znásilnil. Mŕtve telá odviezol na skládku pri Valašských Kloboukoch, kde ich zahrabal.

Vďaka pozornému mužovi, ktorému prišlo divné  ako Somorovo nákladné vozidlo Roman pri skládke parkuje, boli mŕtvoly hneď odhalené a vraha policajti chytili o dva dni neskôr. V roku 1979 nakrútil podľa tejto hroznej udalosti režisér Jindřich Polák svoj ​​celovečerný film Smrť stopárok. Psychopatického vraha trpiaceho neovládateľnou agresivitou voči ženám stvárnil "neokukaný" poľský herec Marek Perepeczko a stopárky si zahrali Dagmar Patrasová a Jana Nagyová.

V čase, keď bol vykonaný rozsudok smrti obesením, mal Somora 34 rokov. Posledným mužom, ktorého v Československu popravili, bol Štefan Svitek. Toho odsúdili za mimoriadne brutálne vyvraždenie svojej rodiny, tehotnej manželky a dvoch dcér. Jeho život vyhasol 8. júna 1989 v Bratislave. Od roku 1990 trest smrti v Československu zrušili.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu