Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posledný popravený Slovák: Štefan (†29) brutálne vyvraždil svoju rodinu, z detailov hororu stále mrazí

Štefan Svitek Zobraziť galériu (2)
Štefan Svitek (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA/PRAHA - Poprava dvadsaťdeväťročného Štefan Svitka z Brezna, ktorého 8. júna 1989 obesili za trojnásobnú vraždu, bola posledným vykonaným trestom smrti v Československu. Zmena politického režimu po novembri 1989 totiž viedla tiež k zmene pohľadu na trestanie najzávažnejších kriminálnych činov a už v júli 1990 bol trest smrti zrušený. Najprísnejším trestom je odvtedy doživotie.

Miroslav sa zapísal do dejín kriminalistiky: V Trenčíne vzal dve mladé stopárky a brutálne ich zavraždil

Svitek, ktorého otec bol alkoholik a násilník, mal už od puberty skúsenosti s trestnou činnosťou a neskôr aj s pobytmi vo väzení. Vraždu, ktorej obeťami sa stali jeho tehotná manželka a vlastná i nevlastná dcéra, spáchal značne opitý v októbri 1987.

V osudný deň Svitek popíjal už od rána, z krčmy sa vrátil domov okolo 23.00 h. Prestrašená manželka sa aj s deťmi radšej zamkla do spálne a nechala ho búšiť na dvere. Povedala mu, aby išiel tam, odkiaľ prišiel. Svitek dostal záchvat zúrivosti. Vzal sekeru a vylomil ňou dvere. Manželke zasadil početné rany hlavne do hlavy, ľavej spánkovej oblasti, brady a krku. Potom zaútočil na spiace dcéry, ktorým rozsekal hlavy sekerou. Besnenie sa týmto neskončilo. Nasledujúce detaily nie sú vhodné pre slabé povahy.

"Prebudila sa jeho sexuálna úchylka a vrah začal besnieť. Všetky telá rozštvrtil a niekoľkokrát sa nad nimi ukojil. Manželku vyzliekol, sekerou a nožom jej otvoril hrudník a brucho. Odrezal jej oba prsníky a vnútornosti porozhadzoval okolo seba. Nezastavilo ho ani pokročilé štádium tehotenstva jeho ženy. V jeho rukách skončil aj plod ešte javiaci známky života, ktorý rozrezal žiletkou a takisto z neho povyberal všetky vnútornosti. Rovnako pokračoval aj v prípade oboch dcér - 4 a 6 ročnej, ktoré už mŕtve pohlavne zneužil a vypitval," píše sa na stránke kriminalistika.eu.

Svitek pri policajnej rekonštrukcii.
Zobraziť galériu (2)
Svitek pri policajnej rekonštrukcii.  (Zdroj: profimedia.sk)

Na druhý deň sa neúspešne pokúsil o samovraždu, potom sa vydal na útek, ale polícia ho chytila. Súdni znalci ho charakterizovali ako veľmi agresívnu a psychopatickú osobnosť, nad svojím činom navyše nikdy nepocítil ľútosť.

Posledný popravený Čech

Na území dnešnej Českej republiky bol trest smrti naposledy vykonaný 2. februára 1989, kedy popravili Vladimíra Lulka z Hradca Králové. Ten bol odsúdený za päťnásobnú vraždu a pokus o vraždu, činy tiež spáchal na vlastnej rodine vrátane detí.

Ešte ďalší dvaja ľudia - Jaroslav Malý a Zdeněk Vocásek - si za niekoľkonásobné vraždy tiež vypočuli trest smrti, po zmene pomerov a zrušení absolútneho trestu im bol ale zmenený na doživotný pobyt vo väzení.

Viac o téme: VraždaPopravaTrest smrtiČeskoslovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu