Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ESĽP: Slovensko musí zaplatiť 2 600 eur Rusovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 2 600 eur musí zaplatiť Slovenská republika ruskému občanovi Khizriovi Akhadovovi, ktorý uspel so svojou žalobou na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

Cudzinec namietal, že dĺžka konania o jeho žalobe vedenej na Krajskom súde v Trnave nebola v súlade s požiadavkou „urýchlenosti". Európsky súd dospel k záveru, že boli porušené práva sťažovateľa na urýchlené preskúmanie zákonnosti jeho zaistenia, informovala zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Nárok ruského občana na náhradu nákladov a výdavkov európsky súd odmietol z dôvodu, že ho nepodložil žiadnymi dokumentmi.

Prípadom Akhadovova sa zaoberal aj ústavný súd, ten však nezistil porušenie sťažovateľových práv v napadnutom konaní a ústavnú sťažnosť odmietol z dôvodu zjavnej neopodstatnenosti. Hoci na jednej strane ústavný súd podotkol, že dĺžka rozhodovania krajského súdu nebola optimálna, dospel k záveru, že nedošlo k porušeniu sťažovateľových práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu