Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

ESĽP rozhodne, či je regulované nájomné porušením ľudských práv

BRATISLAVA - Rozsudok v prípade Bittó a ďalší proti Slovenskej republike vyhlási 28. januára Európsky súd pre ľudské práva. Ide o prvý z prípadov týkajúcich sa regulovaného nájomného.

Ako informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová, rozhodnutím zo 4. januára 2012 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) po preskúmaní stanovísk vlády a sťažovateľov vyhlásil túto sťažnosť za čiastočne prijateľnú.

Sťažovatelia sa v tomto prípade sťažujú, že ich práva podľa Dohovoru na ochranu ľudských práv a základných slobôd porušila aplikácia právnych predpisov upravujúcich reguláciu nájomného na ich majetok. Predovšetkým tvrdia, že zásah do ich práva na pokojné užívanie majetku na nich uvalil neprimerané bremeno, pre ktoré neexistovalo žiadne opodstatnenie.

Ďalej tvrdia, že v rozpore s Dohovorom nemali vo vzťahu k tejto námietke k dispozícii žiaden účinný prostriedok nápravy. Tiež uvádzajú, že sú diskriminovaní v porovnaní s vlastníkmi domov a bytov, na ktoré sa systém regulovaného nájomného nevzťahuje.

ESĽP odmietol námietku týkajúcu sa absencie prostriedku nápravy. "Námietky týkajúce sa porušenia majetkových práv a diskriminácie nepovažoval za zjavne nepodložené a prijal ich na ďalšie konanie. Očakávaný rozsudok bude pravdepodobne naznačovať aj rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v ďalších prípadoch týkajúcich sa regulovaného nájomného," píše Donevová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu