Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Cirkev: Posolstvom Vianoc je fakt, že medzi ľuďmi prebýva Boh

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Skutočným posolstvom a obsahom sviatku Narodenia Christa je podľa predstaviteľov pravoslávnej cirkvi fakt, že nie sme sami, že nie sme odkázaní len sami na seba.

Ako sa uvádza v posolstve Posvätnej synody pravoslávnej cirkvi k sviatkom narodenia Pána, máme sa radovať z toho, že s nami v akejkoľvek situácii nášho života prebýva Boh. Radostnú zvesť, že Boh prebýva so svojím ľudom, majú pravoslávni kresťania ohlasovať celému svetu. A dokonca nielen ohlasovať, ale v sile tejto radostnej nádeje predovšetkým žiť.

„Ak chceme naozaj žiť v plnosti radosti z toho, že Boh prebýva so svojím ľudom, nesmieme zabudnúť podeliť sa o túto nádej s tými, ktorých rôzne životné udalosti zanechali osamotených či na okraji spoločnosti. Koľko je medzi nami a všade okolo nás opustených, osamelých, nemocných, závislých, chudobných či bez domova! No aj pre nich, a možno práve pre nich, sa Boh stal človekom. Nebojme sa hľadať nové možnosti, ako sa s nimi o túto radosť a nádej podeliť,“ píše sa v posolstve.

Predstavitelia pravoslávnej cirkvi nezabúdajú ani na prenasledovaných. „Nezabúdajme ani na tých, ktorí sú práve pre svoju vernosť radostnej zvesti Evanjelia prenasledovaní. Nie je ich málo. Na Blízkom východe, teda v miestach spätých so životom a pôsobením nášho Pána a Spasiteľa a s pôsobením ranej Cirkvi, sú kresťania systematicky vyháňaní zo svojich domovov,“ napísali, pričom pripomenuli, že v Sýrii, kde sídli starobylý Antiochijský patriarchát Pravoslávnej cirkvi, zúri bratovražedná občianska vojna, ktorej obeťami sú najmä kresťania, ktorí sú zastrašovaní, prenasledovaní a vraždení.

„Dochádzajú k nám znepokojujúce správy o únosoch biskupov a mníšok, tisícovky kresťanov narýchlo opúšťajú svoje domovy, aby si zachránili holý život. Pamätajme na nich v svojich modlitbách. Bolo by však dobré, aby sme sa týmto našim bratom a sestrám snažili pomôcť ako cirkevné spoločenstvo aj nejakým konkrétnym spôsobom,“ vyzvali predstavitelia cirkvi

Pravoslávna cirkev sa pridržiava Juliánskeho kalendára a dnes slávi sviatok narodenia Pána. Pondelňajší sviatok bol pre nich Štedrým dňom. Na Slovensku sa hlási k pravoslávnej cirkvi podľa posledného sčítania obyvateľstva približne 50 000 veriacich. Podľa predstaviteľov cirkvi je ich však viac. Väčšina z nich žije na východe republiky. Administratívne sa pravoslávna cirkev delí na dve eparchie - prešovskú a michalovskú. S migráciou obyvateľstva vznikli i mnohé cirkevné obce na strednom a západnom Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu