Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príroda sa jaší - mýli zvieratá aj rastliny

Centrum Banskej Bystrice je rozkvitnuté ako na jar. Zobraziť galériu (4)
Centrum Banskej Bystrice je rozkvitnuté ako na jar.

SLOVENSKO - Tohtoročná zima „vytáča“ nielen lyžiarov a prázdninujúce deti, ale z rekordných decembrových a januárových teplôt sú poriadne zmätené aj zvieratá a rastliny!

Počasie pripomína skôr predjarie ako január a príroda sa podľa toho aj správa. Zo zeme vykúkajú sedmokrásky, hubári majú stále dobrú sezónu, príjemné dni si užívajú aj žaby a salamandry, ktoré sa prebrali zo zimnej letargie. Prebúdza sa aj hmyz, ktorý bol už riadne zazimovaný...

O tom, že niečo nie je v poriadku, svedčí podľa ekológov a zoológov aj prebudenie jazvecov či ježkov, ktorí sa namiesto spánku potulujú po lesoch. Horšie ako s nimi by však mohlo dopadnúť stretnutie s medveďmi, ktoré kvôli jarnému počasiu opúšťajú brlohy a stávajú sa agresívnymi! Potvrdil to Miroslav Saniga zo stanice Ústavu ekológie lesa v obci Staré Hory pri Banskej Bystrici. „Našiel som opustené štyri medvedie brlohy, medvede sa prebúdzajú, behajú po vonku a hľadajú potravu,“ vysvetľuje. „Keď nenájdu nič pod zub v lese, pravdepodobne zamieria k dedinám,“ dodal.

Rastliny sú v strese

KOŠICE - Stres zo súčasného počasia zažívajú aj rastliny v prírode. Narušil sa ich prirodzený cyklus. „V súčasnosti by mali mať obdobie pokoja, no teplé počasie im oddych nedopraje. Správajú sa ako na jar. To im môže uškodiť,“ uviedol riaditeľ košickej botanickej záhrady Sergej Mochnacký. „Drevinám môžu popraskať kmene, rastliny budú náchylnejšie na rôzne choroby či škodcov,“ dodal ešte S. Mochnacký.
 
Príroda sa jaší -
Zobraziť galériu (4)
 
Príroda sa jaší -
Zobraziť galériu (4)
 
Príroda sa jaší -
Zobraziť galériu (4)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu