Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci sú moderní: Záujem o nové občianske preukazy stúpa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Záujem o nový, elektronický občiansky preukaz je výrazne väčší ako pred rokom. Oddelenia dokladov evidujú za prvé dva decembrové týždne takmer 25 tisíc žiadostí o jeho vydanie. Za rovnaké obdobie v minulom roku požiadalo o občiansky preukaz približne 16 tisíc ľudí. Ľudia majú záujem aj o elektronický podpis, ktorý možno vytvoriť bezplatne.

"Počet vydaných kvalifikovaných certifikátov pre zaručený elektronický podpis od 1. do 16. decembra bol 1 512," informoval Ivan Netík z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Občiansky preukaz s čipom, ktorý začali policajné oddelenia vydávať od decembra, má po novom tri úrovne využitia. Základná sa ničím nelíši od používania pôvodných preukazov, ibaže na elektronickom čipe budú uložené údaje, ktoré sú aj zobrazené na preukaze. Občan si však môže pri požiadaní o nový občiansky zvoliť osobitný kód a aktivovať tak využitie preukazu na elektronickú komunikáciu so štátom. Treťou úrovňou je preukaz so zaručeným elektronickým podpisom, o jeho vytvorenie treba požiadať pri preberaní dokladu. Je bezplatné a certifikát na podpis bude platiť päť rokov. Ku každému občianskemu preukazu dostane občan zadarmo čítačku. Návod na využitie možností preukazu ako aj prácu s potrebným softvérom nájdu ľudia v poskytnutých informačných materiáloch. Projekt elektronických občianskych preukazov je súčasťou veľkého programu elektronizácie služieb štátu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu