Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oddnes vydávajú nové občianske s čipom: Chránia ich kódy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zneužitiu nového občianskeho preukazu s elektronickým čipom majú zabrániť bezpečnostné kódy a včasné nahlásenie jeho straty či krádeže. Kód si občan zvolí, ak chce preukaz používať aj na elektronickú komunikáciu so štátom.

"Nahlásením straty je pre daný doklad automaticky zrušená možnosť elektronickej identifikácie pri internetovej komunikácii s verejnou správou," uvádza ministerstvo vnútra na svojej webstránke. Podľa rezortu zneužitie preukazu nie je možné, keďže na jeho elektronické použitie treba poznať špeciálny kód, prípadne PIN kód, ak sa občan rozhodne využívať aj elektronický podpis.

"Pri zaevidovaní straty alebo krádeže občianskeho preukazu bude bezpečnostný osobný kód automaticky zablokovaný," informuje stránka ministerstva. Stratu či podozrenie zo zneužitia občianskeho preukazu treba hneď nahlásiť na políciu. Na takéto situácie plánujú v budúcnosti zriadiť aj elektronickú službu.

Na policajných oddeleniach začali dnes vydávať nové občianske preukazy. Majú elektronický čip, na ktorom budú uložené údaje vytlačené na preukaze, teda napríklad meno, priezvisko, adresa či dátum narodenia. Ak bude mať občan záujem, čip môže obsahovať aj ďalšie údaje potrebné napríklad pre vytváranie zaručeného elektronického podpisu.

Ak sa občan rozhodol, že chce nový občiansky preukaz využívať pri elektronických službách, určí si svoj bezpečnostný osobný kód. Ten tvorí šesť číslic. Automaticky sa zablokuje po piatom nesprávnom zadaní, odblokovať ho je možné len na pracovisku oddelenia dokladov. Kód sa dá kedykoľvek zmeniť či zablokovať. Aj nové občianske preukazy budú platiť desať rokov. Poplatok pri výmene platného preukazu za elektronický je štyri a pol eura.

Ak sa občan rozhodol využívať elektronické služby a určil si kód, pri preberaní nového dokladu môže požiadať aj o vydanie kvalifikovaného certifikátu na vytvorenie zaručeného elektronického podpisu. Následne si zvolí PIN-kód. Certifikát na elektronický podpis bude mať päťročnú platnosť a vydávať ho budú zadarmo. Ministerstvo vnútra pri spúšťaní projektu elektronických občianskych preukazov poskytuje aj čítačky čipových kariet. Kto si aktivuje bezpečnostný kód, dostane v prípade záujmu zadarmo jednu čítačku.

Vydávanie nových občianskych preukazov je súčasťou projektu elektronizácie verejnej správy. Štát plánuje cez internet postupne sprístupniť elektronické služby verejnej správy, tzv. eGovernment služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu