Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Úmrtia slovenských osobností v roku 2013

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V priebehu roka 2013 na Slovensku zomreli mnohé významné osobnosti. Prinášame výberovú chronológiu úmrtí slovenských osobností za rok 2013.

      1. januára - Vo veku 92 rokov zomrel známy slovenský režisér Jozef Zachar. K vrcholu jeho dokumentárnej tvorby patria filmy Samo Chalupka (1955) alebo Psychodráma (1964). S televíziou začal spolupracovať v roku 1965 a do zlatého fondu slovenského hraného filmu sa zaradili napríklad snímky Neprebudený (1965), Zmluva s diablom (1967), Sebechlebskí hudci (1975), Demokrati (1980), Lampáš malého plavčíka (1984) aj televízny seriál Nepokojná láska (1975) alebo Konec dětských lásek (1980). Jeho aktívne režisérske pôsobenie sa skončilo v roku 1989 televíznym filmom Svätopluk.

      4. januára - Vo veku 79 rokov zomrel v Bratislave bývalý dlhoročný umelecký šéf Opery Slovenského národného divadla (SND), hudobný skladateľ, dirigent, dramaturg a organizátor hudobného života Pavol Bagin.

      19. januára – Zomrela jedna z prvých speváčok slovenskej populárnej hudby Melánia Olláryová. Speváckou hviezdou sa stala vďaka skladateľovi Gejzovi Toperczerovi. Spievaniu populárnych piesní sa venovala od roku 1956. Nahrala viac ako 180 skladieb z pera Gejzu Dusíka, Karola Elberta a iných slovenských autorov. Patrila k popredným speváckym osobnostiam 50. a 60. rokov 20. storočia.

      21. januára - Vo veku 83 rokov zomrel dlhoročný herec Divadla Andreja Bagara v Nitre a jedna z najvýraznejších hereckých osobností v histórii nitrianskeho divadla Jozef Dóczy. Za vyše polstoročia vytvoril v Nitre viac ako 170 postáv.

      28. januára - Vo veku 86 rokov zomrel v Prešove legendárny futbalista Ladislav Pavlovič. Bol najslávnejšou postavou v 115-ročnej klubovej histórii Tatrana Prešov. V najvyššej súťaži odohral 347 zápasov a nastrieľal 164 gólov (rovných 150 dosiahol v drese Tatrana). Po Jozefovi Adamcovi je zapísaný ako druhý najlepší slovenský strelec v histórii česko-slovenskej ligy a patrí mu miesto v Klube ligových kanonierov.

      12. februára - Akademický maliar Jozef Bubák zomrel v Bratislave vo veku 62 rokov. Žil a tvoril v Bratislave, prevažne v slobodnom povolaní. Okrem návrhov slovenských bankoviek je autorom viacerých monumentálnych diel. Venoval sa aj maľovaniu portrétov, scenáristike, choreografii a réžii moderného baletného tanca.

      17. februára - Vo veku 79 rokov zomrel evanjelický kňaz a pedagóg docent ThDr. Ján Grešo. Roky pôsobil na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského (EBF UK) v Bratislave a v bratislavskom cirkevnom zbore ECAV.

      7. marca - Vo veku nedožitých 84 rokov zomrel v Bratislave literárny vedec, historik, komparatista a jeden z popredných odborníkov na slovensko-maďarské literárne vzťahy Karol Tomiš. Svoj vedecký záujem sústredil na medzivojnových a súčasných spisovateľov (F. Hečko, P. Jilemnický, F. Švantner, M. Figuli), venoval sa interpretácii umeleckého textu, najmä prózy, maďarskej literatúre a literárnej vede.

      10. marca - Vo veku 74 rokov zomrel v Bratislave bývalý hokejový obranca František Gregor, medailista zo ZOH 1964 a majstrovstiev sveta i majster Európy z roku 1961. Ako obranca Slovana Bratislava zaznamenal v 480 ligových zápasoch 77 gólov. Od 11. decembra 2004 bol členom Siene slávy slovenského hokeja.

      29. marca - Vo veku nedožitých 81 rokov zomrel legendárny futbalista Alojz Martinček, slovenský rekordér v počte strelených gólov v jednom zápase najvyššej súťaže.

      4. apríla - Vo veku 93 rokov zomrel akademik, chirurg, bývalý rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a exminister zdravotníctva Emil Matejíček. V roku 1960 ako prvý lekár na Slovensku dosiahol titul doktor lekárskych vied. V rokoch 1972 - 1986 vykonával funkciu ministra zdravotníctva Slovenskej republiky. Matejíček sa aktívne pričinil o vytvorenie Neurochirurgickej kliniky, Kliniky úrazovej chirurgie a plastickej chirurgie a zriadenie transplantačného centra. V roku 1988 uskutočnil prvú transplantáciu obličiek v Košiciach.

      19. apríla - Vo veku 82 rokov zomrel v Bratislave po krátkej a ťažkej chorobe popredný slovenský archeológ Jozef Paulík. Jozef Paulík bol dlhoročným pracovníkom Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) a tiež Archeologického múzea SNM v Bratislave. V roku 1956 bol spoluzakladateľom Slovenskej archeologickej spoločnosti.

      4. mája - Vo veku 78 rokov zomrel PhDr. Ernest Demetrovič, čestný člen Slovenského stolnotenisového zväzu a člen Siene slávy stolného tenisu. Napísal vyše 20 odborných publikácií, z ktorých najvýznamnejšie sú dve vydania Encyklopédie stolného tenisu Slovenska.

      6. mája - Novinár a bývalý prezidentský kandidát Július Kubík zomrel vo veku 73 rokov. V roku 1968 emigroval a žil vo Švajčiarsku. Po páde komunizmu prispieval do viacerých slovenských médií, okrem iného pôsobil ako dopisovateľ TASR pri OSN v Ženeve. V roku 2009 kandidoval na funkciu slovenského prezidenta.

      7. mája - Vo veku 78 rokov zomrel významný literárny vedec, teoretik, historik a kritik, univerzitný profesor Viliam Marčok. Patril k najlepším znalcom vývinových ciest slovenskej, ale i svetovej literatúry. Ako pedagóg uviedol do literatúry mnohých dnešných spisovateľov, redaktorov a interpretov.

      27. júna - Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel Anton Felber, jeden z posledných žijúcich Slovákov, ktorí boli po 2. svetovej vojne násilne odvlečení do ruských gulagov.

      1. júla - Vo veku 71 rokov zomrel bývalý československý futbalový reprezentant Ján Zlocha. Na konte mal okrem troch majstrovských titulov so Spartakom Trnava a Slovanom Bratislava aj najväčší úspech československého, resp. slovenského klubového futbalu, keď sa s "belasými" radoval v roku 1969 z triumfu v Pohári víťazov pohárov. Vyštudoval právo a po skončení aktívnej činnosti pracoval v oblasti hospodárskeho práva.

      19. júla - Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel po ťažkej chorobe jeden z posledných pamätníkov stalinských gulagov a čestný predseda Sekcie násilne odvlečených Svetového združenia bývalých československých politických väzňov Ján Košút.

      27. júla - Vo veku 70 rokov zomrel bývalý futbalový brankár Spartaka Trnava Josef Geryk. V druhom polčase exhibičného zápasu starých pánov Československa proti domácemu výberu "Oldboys" v Červeníku, ktorý sa konal na počesť 90. výročia futbalu v obci, skolaboval a lekárom sa ho už nepodarilo oživiť. Geryk chytal za Spartak v majstrovskej ére trnavského futbalu, bol pri zisku všetkých piatich titulov "bílych andělov" v česko-slovenskej lige.

      2. augusta - Slovenský herec, režisér a pedagóg Jozef Adamovič náhle zomrel vo veku 74 rokov. Po ukončení štúdia na VŠMU (1960) sa stal členom Slovenského národného divadla (SND), v ktorom pôsobil až do roku 1990. Vytvoril približne 70 divadelných postáv.

      3. augusta - Náhle zomrel novinár Ladislav Kubiš, ktorý dlhé roky pracoval v Československom a Slovenskom rozhlase. V rokoch 1998 - 2006 bol šéfredaktorom Radio Slovakia International.

      5. augusta - Po ťažkej chorobe zomrela dlhoročná redaktorka a moderátorka Slovenského rozhlasu Milena Čeganová (56). Venovala sa predovšetkým analytickej a investigatívnej žurnalistike, za čo dostala mnoho odborných ocenení. Bola riaditeľkou Centra publicistiky a písala scenáre pre STV (projekt Família), prednášala na odborných fórach z oblasti rozhlasovej žurnalistiky.

      9. augusta - Dlhoročný poslanec Národnej rady SR (1992-2004) za SMK a od roku 2004 do roku 2009 poslanec Európskeho parlamentu Árpád Duka-Zólyomi zomrel vo veku 72 rokov. Patril medzi zakladateľov politického hnutia Spolužitie a v roku 1991 sa stal jeho prvým podpredsedom. Po vzniku Strany maďarskej koalície (SMK) v roku 1998 bol prvým zástupcom predsedu SMK. Bol členom Jednoty slovenských matematikov a fyzikov (JSMF), stal sa členom Slovenskej nukleárnej spoločnosti (SNUS), členom a čestným členom fyzikálnej spoločnosti Eötvösa Loranda v Maďarsku. Napísal asi 80 publikácií v oblasti neutrónovej fyziky, nízkej rádioaktivity, štiepenia jadier a vysokoškolské učebnice.

      22. augusta - Vo veku 65 rokov zomrel známy slovenský režisér Jozef Bednárik. Režisér Jozef Bednárik si svojou nekonvenčnosťou podmanil operu a balet na scénach národných divadiel v Bratislave i v Prahe. Odštartoval éru muzikálu na Slovensku aj v Čechách a stal sa muzikálovou režijnou stálicou.

      22. augusta - Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel zakladateľ slovenského komiksu Jozef Babušek. Preslávil sa najmä komiksovým seriálom Jožinko, dieťa svojich rodičov, ktorý vydával v humoristickom časopise Roháč pod pseudonymom Jozef Schek.

      24. augusta - Vo veku 73 rokov zomrel čestný predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Kamil Vajnorský.

      28. augusta - Bývalý riaditeľ Československej tlačovej kancelárie na Slovensku Anton Kopšo zomrel v Bratislave. V období 1970-1986 vykonával funkciu zástupcu vedúceho oddelenia propagandy a agitácie na Ústrednom výbore (ÚV) Komunistickej strany Slovenska (KSS). Od roku 1986 do roku 1989 vykonával funkciu prvého námestníka, neskôr ústredného riaditeľa Československej tlačovej kancelárie (ČSTK) a riaditeľa ČSTK na Slovensku, kde utváral moderné podmienky pre prácu tlačovej agentúry.

      31. augusta - Vo veku 83 rokov zomrela v Bratislave Viera Strnisková, dlhoročná členka Slovenského národného divadla (SND), jedna z najvýznamnejších predstaviteliek slovenskej povojnovej hereckej generácie.

      7. septembra - Vo veku 93 rokov zomrel básnik Ján Motulko. Okrem písania sa Motulko venoval aj fotografovaniu. Zameriaval sa na prírodné motívy. Literárna kritika zaraďuje Jána Motulka k básnickej skupine katolíckej moderny.

      9. septembra - Vo veku 84 rokov zomrel významný slovenský lekár, pedagóg a popularizátor modernej psychohygieny na Slovensku profesor Daniel Bartko. Bol medzinárodne uznávaný odborník v oblasti neurologických vied a dlhoročný prednosta I. Neurologickej kliniky v Bratislave. Profesorovi Bartkovi sa dostalo aj medzinárodné uznanie. Bol spoluzakladateľom a prvým prezidentom Paneurópskej neurologickej spoločnosti, viceprezidentom World Federation of Neurology, prezidentom European Society for Clinical Neuropharmacology a mnohých ďalších.

      10. septembra - Vo veku 89 rokov zomrel v Bratislave Silvester Krčméry, jedna z popredných osobností tajnej cirkvi na Slovensku. Krčméry spolu so zosnulým kňazom Vladimírom Juklom stáli pri zrode sekulárneho inštitútu Spoločenstvo Fatima i organizovaní stoviek evanjelizačných spoločenstiev tzv. krúžkov. Po roku 1989 bol aj Krčméryho hlas dôležitým pri personálnych otázkach obsadenia biskupských stolcov.

      11. septembra - Vo veku 61 rokov zomrel umelecký fotograf Tibor Huszár. Absolvoval viaceré autorské výstavy a jeho fotografie sa nachádzajú v stálych expozíciách galérií nielen na Slovensku, ale aj vo svete.

      12. septembra - Vo veku 82 rokov zomrel historik Milan Gajdoš. Napísal stovky článkov a štúdií z rôznych historických a kultúrno-spoločenských tém. Medzi jeho najvýznamnejšie historicko-odborné počiny patrí práca o tretej taktickej skupine povstaleckej armády.

      13. septembra - Vo veku 69 rokov zomrel známy slovenský historik Milan Zemko. Vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Na univerzite pôsobil ako pedagóg v rokoch 1989 až 1990. Potom pracoval ako samostatný vedecký pracovník Historického ústavu SAV. Vo výskume sa zameriaval na politické dejiny Slovenska a ČSR v medzivojnovom období. V rokoch 2001-2005 bol členom Predsedníctva SAV.

      15. septembra - Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel vo veku 82 rokov vo Vrábľoch popredný rómsky spisovateľ a pedagóg Ľudovít Didi. Literárne začal tvoriť až po odchode na dôchodok. Prvý román, Príbehy svätené vetrom, publikoval ako 73-ročný v roku 2004. Tento román bol prvý autentický rómsky román v slovenskej literatúre. Po svojej prvotine vydal Didi ešte romány Cigánkina veštba a Čierny Róm a biela láska.

      21. septembra - Po krátkej a ťažkej chorobe zomrel v Bratislave vo veku 84 rokov režisér Peter Solan, tvorca filmov Boxer a smrť, Tvár v okne, Prípad Barnabáš Kos, Kým sa skončí táto noc, A pobežím až na kraj sveta.

      21. septembra - Vo veku 83 rokov zomrel legendárny rozhlasový komentátor a publicista Rudolf Gallo, ktorý sa preslávil najmä hokejovými a futbalovými reportážami.

      27. septembra - Vo veku 70 rokov zomrel po dlhej chorobe slovenský výtvarník, animátor, spisovateľ, ilustrátor, scenárista a karikaturista, jeden zo zakladateľov slovenského animovaného filmu a tvorca Večerníčkov Koloman Leššo.

      8. októbra - Vo veku 99 rokov zomrela popredná slovenská klaviristka Helena Gáforová, posledná žiačka Bélu Bartóka na Lisztovej akadémii v Budapešti. Gáforová spolupracovala so všetkými poprednými sólistami.

      24. októbra - Vo veku 80 rokov zomrel čestný prezident Slovenského zväzu tanečného športu Milan Štiavnický. Patril medzi legendy slovenského a československého tanečného športu, bol viacnásobným majstrom Slovenskej republiky, Československa, rozhodca WDSF, choreograf a tréner Interklubu Bratislava.

      25. októbra - Vo veku 94 rokov zomrel prof. MUDr Pavel Handzo, jedna z najvýraznejších osobností zdravotnej starostlivosti o športovcov a priekopník telovýchovného lekárstva na Slovensku. Bol slovenským lekárskym rekordérom v počte účastí na letných olympiádach, v rokoch 1948 až 1972 ich absolvoval šesť, v Mníchove 1972 bol šéflekárom čs. výpravy.

      27. októbra - Vo veku 85 rokov zomrel v Bratislave významný slovenský jazykovedec František Kočiš. V rokoch 1959-1966 bol pracovníkom Ústavu slovenského jazyka SAV a v rokoch 1967-1995 Jazykovedného ústavu Ľudovíta štúra SAV v Bratislave. V 90. rokoch patril k pedagógom zakladajúcim obnovenú Trnavskú univerzitu.

      10. novembra - Akademický maliar Milan Laluha zomrel vo veku nedožitých 83 rokov. V jeho tvorbe sa prelínajú tradície i modernosť vo výtvarnom umení. Milan Laluha patrí do umelecky silnej Skupiny Mikuláša Galandu, ktorá na začiatku druhej polovice 20. storočia programovo nadviazala na našu medzivojnovú avantgardu.

      24. novembra – Významný slovenský vedec, profesor Ing. Václav Kalaš, DrSc., akademik Slovenskej akadémie vied (SAV) zomrel po krátkej chorobe vo veku 85 rokov. Prof. Kalaš ako vedec a učiteľ prispel k rozvoju kybernetiky a využitiu dosiahnutých výsledkov v praxi. Výsledky jeho práce boli doposiaľ ocenené 54 vyznamenaniami a oceneniami.

      29. novembra - Vo veku 99 rokov zomrel v Bratislave najstarší slovenský lekár, významný dietológ, publicista, doktor Imrich Sečanský. Bol zakladateľom štátneho ústavu pre výživu ľudu, zakladateľom zdravotníckej školy pre diétne sestry, spoluzakladateľom prvej hotelovej školy v Piešťanoch, prvých diétnych jedální v Československu, v povojnovom období presadil v nemocniciach stravovanie podľa druhu a stupňa choroby a zasadil sa o vybudovanie spoločného stravovania v závodoch, úradoch a školách v celoslovenskom meradle.

      5. decembra - Po dlhej ťažkej chorobe zomrel v Banskej Bystrici vo veku 73 rokov bývalý minister výstavby a stavebníctva prvej slovenskej ponovembrovej vlády, Ing. Jozef Peter Dubníček.

      9. decembra - Zomrel spisovateľ Peter Farkaš-Žiška. Literárnej tvorbe sa venoval popri povolaní rímskokatolíckeho kňaza.

      - Vo veku 86 rokov zomrel slovenský ekonóm a ponovembrový politik, bývalý minister a podpredseda NR SR, Rudolf Filkus. Je autorom niekoľkých knižných prác a vyše 100 odborných štúdií a článkov v domácich i zahraničných odborných časopisoch.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu