Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po ťažkej chorobe nás navždy opustil známy divadelník Martin Porubjak

Martin Porubjak
Martin Porubjak (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vo veku nedožitých 71 rokov zomrel zo štvrtka na dnes po ťažkej chorobe známy divadelník Martin Porubjak.

Martin Porubjak sa narodil 18. mája 1944 v Bratislave. Vyštudoval dramaturgiu a divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po škole pôsobil v známom bratislavskom Divadle na korze, ktoré však režim po krátkom čase rozpustil. Porubjak sa postupne uchytil v Ústave slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied (SAV), v Umenovednom ústave SAV a v Osvetovom ústave v Bratislave. Do divadla sa opätovne vrátil v roku 1983, keď začal pracovať v Divadle SNP v Martine.

V období Nežnej revolúcie (1989) stál pri zrode hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN). V rokoch 1991-1992 bol podpredsedom vlády SR. Od roku 1990 pôsobil ako dramaturg v Slovenskom národnom divadle (SND) a od toho istého roku bol pedagógom na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Okrem toho sa venoval prekladom divadelných hier z nemčiny a ruštiny, filmovej a televíznej scenáristike a réžii a tiež publikačnej činnosti. Divadelné kritiky a recenzie publikoval v umeleckých časopisoch.

Dramaturg a režisér Martin Porubjak spolupracoval s divadelnými scénami na Slovensku i v zahraničí. Boli to bratislavské divadlá Radošinské naivné divadlo (RND), Divadlo Astorka – Korzo '90, Nová scéna, Štúdio L+S a trnavské Divadlo pre deti a mládež (DPDM). V zahraničí to boli scény v Česku a v Rakúsku. Zúčastnil sa na mnohých divadelných festivaloch doma i v zahraničí. Bol autorom divadelnej hry Goldoniáda, ktorá bola pre zákaz publikovať uvedená pod menom Vladimíra Strniska. Inscenovali ju na Novej scéne v Bratislave (1978) a v niekoľkých českých divadlách. Napísal aj hru Zmúdrenie Sancha Panzu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu