Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slováci sa zobudili do bielej rozprávky: V Bratislave prvá nádielka, na horách kalamita

Hlavné mesto sa sfarbilo do biela Zobraziť galériu (9)
Hlavné mesto sa sfarbilo do biela (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Aj obyvatelia nižšie položených území sa dnes ráno zobudili do zimnej rozprávky. Hlavné mesto počas noci prikryla prvá nádielka snehu, na severe bol v niektorých okresoch vyhlásený až druhý kalamitný stupeň. Meteorológovia aj dnes varujú pred silným vetrom, snehovými jazykmi a závejmi.

Aj vás dnes po prebudení čakalo vonku biele prekvapenie? Napíšte nám o aktuálnej situácii vo vašom meste, alebo pošlite fotografie zasnežených ulíc na tipy@topky.sk a my ich uverejníme v článku.

Bratislava sa teší z prvej nádielky

Hlavné mesto sa dnes ráno zobudilo do naozajstnej zimnej rozprávky. "Na niektorých miestach sa nám robia malé záveje a fúka strašne studený vzduch. Keď som bola vonku, robil sa tu malý vír z listov a snehu... Vonku niet žiadnej stopy, všetci sú doma. Raz u nás svieti slnko a potom po chvíľke je u nás tma. Dúfame že už nebudeme ohrozený," napísala nám čitateľka Lenka a priložila fotografiu z bieleho rána.

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Bielej prikrývke sa potešil aj náš ďalší čitateľ z Bratislavy, radosť mu však v noci kazil silný vietor. "V Bratislave už nesnežilo dlho. Veľmi ma potešilo že napadol sneh, ale v noci okolo 3:00 som ten pocit nemal. Fúkal strašne silný vietor, snežilo tak že na balkóne som nevidel na 10 metrov pred seba a k tomu ešte blesky a hromy. No nebolo mi všetko jedno," napísal.

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Svidník a Kráľovský Chlmec sa stratili pod snehom

Vo Vyšnom Mirošove (okres Svidník) silný vietor v noci podľa čitateľa Michala dosahoval až 144 km/h. "Xaver sa nevzdáva. Sneží, dopoludnia dávali zvieratká signál o prichádzajúcom orkáne štekotom a smutnými očami," napísal nám.

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Takto to ráno vyzeralo v Kráľovskom Chlmci. Za fotografiu ďakujeme čitateľovi Arpádovi.

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Zasnežené ulice v Martine od čitateľa Radovana.

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Meteorológovia aj dnes varujú pred silným vetrom a závejmi

SHMÚ vydal na sobotu výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom, ktorý môže v nárazoch dosahovať hodnoty 25 až 35 m/s. Výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Žilina do 20.00 h.

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha prvého stupňa pred silným vetrom bude v sobotu platiť aj pre všetky okresy Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Taktiež pre okresy Bardejov, Kežmarok, Levoča, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Gelnica a Spišská Nová Ves, Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Na týchto miestach môže rýchlosť vetra dosiahnuť v nárazoch hodnotu 17 až 25 m/s.

SHMÚ upozorňuje v sobotu aj na tvorbu snehových jazykov a závejov. Preto vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí pre väčšinu územia stredného a východného Slovenka do 20.00 h.

Nitriansky kraj trápia snehové záveje

K silnému vetru sa v noci a ráno pridalo aj sneženie. Na severe Nitrianskeho kraja sú v permanencii cestári, ktorí odhŕňajú zafúkané cesty. Ako informoval vedúci strediska Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre Ľubor Andrášik, vietor a sneh robia problémy v Zlatomoraveckom okrese v okolí Kolíňan, Jedlových Kostolian a Skýcova, na Vrábeľsku pri Hosťovej a na podhorskej ceste medzi Nitrou a Topoľčanmi smerom na Lefantovce. Je tu približne päť centimetrov snehu. V Komárňanskom okrese sa na cestách II. a III. triedy vytvára kašovitý sneh do troch centimetrov a v teréne je všetkých deväť sypačov. Väčšina ciest v kraji je mokrá.

Zo snehu sa tešia aj domáci mazlíčkovia čitateľky Marty z Levíc.

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Pod Tatrami vyhlásili kalamitu

Všetky cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča, ktoré sú v pôsobnosti Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja sú zjazdné. Jedinou výnimkou je cesta III/018147 medzi Štrbou a Šuňavou. Popradskí cestári sa snažia cestu sprejazdniť. Ak to bude potrebné, na sprejazdnenie cesty použijú aj snehovú frézu. Obec Šuňava však nie je odrezaná od sveta, keďže do obce vedie zo Štrby aj druhá cesta. Na cestách I. až III. triedy v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča je od piatku popoludnia vyhlásený II. kalamitný stupeň, čo oprávňuje cestárov využiť na údržbu ciest aj zmluvne dohodnutých partnerov.

II.kalamitný stupeň v podtatranských okresoch potrvá minimálne dnešný celý deň a noc. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okres Poprad výstrahu najvyššieho stupňa, kde sa hlavne na hrebeňoch hôr očakáva výskyt mimoriadne silného vetra s rýchlosťou až do 43 m/s. V Poprade a okolí naďalej fúka silný vietor a sneží.

Vydarený záber od čitateľa Roberta z Veľkej Lomnice. "Krásne ráno až na ten neutíchajúci vietor. Ináč pravá vianočná idylka," napísal nám.

Slováci sa zobudili do
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Cez Donovaly neprejdete

Horský priechod Donovaly je od noci uzavretý pre vozidlá dlhšie ako desať metrov, tvoria sa tu snehové záveje a na ceste je utlačený sneh do troch centimetrov. Informoval o tom dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák. Ďalšie horské priechody v okresoch Brezno a Banská Bystrica - Šturec a Čertovica - sú zjazdné. Na Šturci je kašovitý sneh do dvoch centimetrov, na Čertovici si treba dávať pozor na snehové jazyky a záveje, na ceste sú tri až štyri centimetre snehu. Cesta na Tále - Srdiečko je prejazdná so snehovými reťazami.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu