Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nemecko opäť v pozore: Po orkáne Xaver prichádza ďalšia víchrica!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecko, ktoré si v piatok vydýchlo po vyčíňaní orkánu Xaver, sa dnes pripravuje na ďalšie rozmary počasia. Meteorológovia očakávajú, že pobrežia a hory bude v noci opäť bičovať silný vietor.

Jedným z miest, ktoré víchor obzvlášť zasiahne, budú Krušné hory, uviedla Nemecká meteorologickej služba (DWD). Na severe Európy sa medzitým vracia k normálu doprava, ktorú orkán ochromil. V Severnom i Baltskom mori opäť vyplávali trajekty, naopak na juhu Švédska sa vlaky na niektorých tratiach rozbehnú až v pondelok.

V noci na pondelok sa podľa DWD musia na vietor v nárazoch až 100 kilometrov za hodinu predovšetkým pripraviť obyvatelia stredonemeckého pohoria Harz a tiež Krušných hôr, ktoré tvoria hranicu s Českou republikou. Na juhozápade Nemecka zase meteorológovia v noci očakávajú poľadovice.

Do normálu sa vrátilo Labe v Hamburgu. Toto prístavné mesto na severe Nemecka zažilo podľa denníka Bild druhú najväčšiu vlnu vyvolanú búrkou v histórii. Škody sú ale vďaka protipovodňovým zábranám minimálne.

V Poľsku sú energetici stále v plnom nasadení, bez elektrického prúdu ešte dnes bolo cez 200 obcí, prevažne na severe krajiny. Opravy podľa TVN24 potrvajú najmenej do pondelka. Kvôli orkánu sa v piatok ocitlo bez elektriny 400 000 poľských domácností, v sobotu sa ich počet podarilo znížiť na 30 000.

Vyčíňanie živlu si vyžiadalo najmenej desiatku mŕtvych. Najtragickejšie orkán udrel v Poľsku, kde zahynulo päť ľudí. Británia hlási dvoch mŕtvych, Rakúsko, Dánsko a Švédsko po jednom. Švédske úrady navyše nezvestní dvoch námorníkov, ktorých na rozbúrenom mori zmietla vlna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu