Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Slovensku útočí chrípka: Počas týždňa ju dostalo viac ako 5000 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili v tomto týždni 5249 ľudí. Najviac prípadov zaznamenali lekári v Nitrianskom, najmenej v Košickom kraji. Na chrípku ochoreli najviac deti vo veku od 0 do 5 rokov.

V tomto týždni lekári lekári diagnostikovali rovnako 52.506 prípadov akútnych respiračných ochorení, ktoré takisto postihli najmä najmenšie deti vo veku do piatich rokov. Oproti minulému týždňu sa chorobnosť na akútne respiračné ochorenia celkovo zvýšila o 9,5 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej prípadov museli riešiť lekári v Košickom kraji.

Výchovno-vzdelávací proces museli pre zvýšenú chorobnosť prerušiť v 23 materských a šiestich základných školách. Dnes informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Banská Bystrica: S prvým snehom sa výraznejšie zvýšil výskyt chrípky

Až takmer o 64 % je v Banskobystrickom kraji viac chorých na chrípku a chrípke podobných ochorení (CHPO), ako tomu bolo pred týždňom. V 48. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 62 % lekárov pre deti a dorast a 56 % lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) aj o 16,4 % viac chorých  na akútne respiračné ochorenia (ARO). V porovnaní s vlaňajškom  je výskyt ARO vyšší o viac ako 18 percent a výskyt CHPO až o tretinu.

Aktuálne je v absolútnych číslach 6381 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1665 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 475 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 124 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Banská Bystrica,  kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 855 prípadov, Rimavská Sobota má 823 prípadov, Lučenec 706. Pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Revúca, Zvolen a Žiar nad Hronom. Chrípka najviac postihla pacientov v okrese Banská Bystrica,  Veľký Krtíš, Banská Štiavnica a Revúca a Rimavská Sobota. Epidemiológovia však kvôli chorobnosti tento týždeň neprerušili vyučovanie v žiadnej škole. Zároveň ale upozorňujú, že chrípku, ako infekčné ochorenie spôsobené vírusom a útočiacim na dýchacie cesty, nemožno podceňovať. Vírus sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní a prípadné epidémie chrípky vedú k vysokej chorobnosti v populácii a k výrazným ekonomickým stratám.

Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Márie Avdičovej najviac ochorení a úmrtí sa zaznamenáva u ľudí, u ktorých je vysoké riziko komplikovaného priebehu ochorenia, vrátane zápalu pľúc, alebo zhoršenia základného ochorenia. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami.

Trnava: Pre chrípku zatvorili dve školy a päť škôlok

Pre chrípku bolo v tomto týždni v Trnavskom kraji zatvorených päť materských a dve základné školy. Chrípkové prázdniny mali základné školy v okrese Piešťany a Hlohovec a materské školy v okresoch Hlohovec, Galanta a Senica.

V kraji bolo podľa Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave zaznamenaných 6 085 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných bolo 820. V prípade chrípky bol oproti predchádzajúcemu týždňu zaznamenaný 18,5-percentný nárast chorobnosti. Z hľadiska intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji podľa Kollárovej na úrovni lokálnych epidémií.

Najviac chorých evidujú lekári rovnako ako pred týždňom v okrese Piešťany, najvyššia chorobnosť je u detí do päť rokov. Najvýraznejší vzostup ochorení je tiež u detí do 19 rokov. V 2,2 percenta prípadov bol hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín.

Trenčín: Počet chrípkových ochorení stúpol o 94 percent

Chrípkových ochorení tento týždeň v Trenčianskom kraji výrazne pribudlo. Hygienici zaznamenali 6 689 akútnych respiračných ochorení, čo je o 17,9 percenta viac ako minulý týždeň. Z toho bolo 778 chrípkových, oproti predchádzajúcemu týždňu je ich o 94 percent viac. Chrípkové ochorenia najviac postihli deti od šesť do 14 rokov. Chrípkové prázdniny však nevyhlásili na žiadnej škole v kraji. Informácie zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na svojej internetovej stránke.

V Trenčianskom kraji zaznamenali hygienici 55 komplikácií, čo je 0,8 percenta z akútnych respiračných ochorení.

Chrípky pribudlo najmä v Martine, v kraji zavreli sedem škôl

Chrípkových i respiračných ochorení v Žilinskom kraji od začiatku novembra stále pribúda, tento týždeň museli v kraji zavrieť aj šesť materských a jednu základnú školu. Najvýraznejší nárast počtu chorých na chrípku zaznamenali hygienici v okrese Martin (o 88 percent), chorobnosť respiračných ochorení najvýraznejšie stúpla v okrese Dolný Kubín (o 10 percent). Podľa veku respiračné ochorenia pribúdajú najmä u 20- až 59-ročných, chrípkové u 15- až 19-ročných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu