Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Užíva si srdce, ktoré odumieralo!

„Musím zaklopať, teraz som úplne fit. Srdiečko riadne bije!“ teší sa strojník z Krásnohorského Podhradia Ladislav Klembala (52).
„Musím zaklopať, teraz som úplne fit. Srdiečko riadne bije!“ teší sa strojník z Krásnohorského Podhradia Ladislav Klembala (52).

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE - Chuť do života mu môžeme len závidieť! Po dvoch infarktoch mal dni už zrátané, lebo srdce mu fungovalo iba na štvrtinu. Strojník z Gemera je však po unikátnej operácii, aká na Slovensku dodnes nemá obdobu, už dva roky celkom fit. Pacient je opäť plný síl. Teší sa, že môže chodiť do práce a starať sa o svoj dom.

„Dosť som aj fajčil a po infarktoch som podcenil liečbu. Aj som odpadol. Zistili mi, že som mal takmer kompletne upchaté cievy a odrazu bolo zle-nedobre. Pomohla mi až operácia, po ktorej som sa zázračne uzdravil. Na výber som však veľmi nemal...“ vraví Ladislav Klembala (52) z Krásnohorského Podhradia, ktorému zachránil život až nevyhnutný unikátny zákrok. Košickí odborníci mu ako prvému na Slovensku z kostnej drene jeho bedier odobrali vlastné bunky a tie sa po spracovaní na špecializovanom pracovisku ujali v jeho odumretej časti srdca! Pacientovi obnovili činnosť jeho srdca do takej miery, že sa cíti úplne fit.

„Samozrejme, že už nefajčím a ani nepijem. Musím zaklopať, ale akoby som omladol. A nie som unavený. Do roboty chodím normálne na zmeny, doma režem drevo na cirkulárke, vymaľoval som steny, urobil novú podlahu,“ povedal šťastný Gemerčan. Manželka Eva (54) prezradila, že Ladislav sa rád krúti aj okolo sporáka a varí veľmi dobre. „Vďaka lekárom som dostal novú šancu na plnohodnotný život. Kým pred operáciou som bol živou mŕtvolou, moje bunky sa ujali a teraz som opäť vitálny a plný chuti!“ dodal L. Klembala.
Slovo odborníka

Primár košickej kardiochirurgie Východoslovenského ústavu srdcovo-cievnych chorôb Michal Hulman, ktorý pacienta z Gemera operoval, potvrdil, že tento unikátny zákrok na Slovensku zatiaľ nemá nasledovníka. „Čosi podobné, ale nie v takom rozsahu, sa podarilo aj bratislavským kolegom. Táto operácia je totiž aj dosť nákladná. Je však dôkazom, že s podporou vlastných buniek pacienta sa zlepšili jeho funkcie srdca a výrazne sa znížilo riziko prenosu infekcie,“ dodal Hulman.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu