Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dravce z Tatier sa čoskoro predstavia pre kamerami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Správa Tatranského národného parku dokončuje prípravy na zimný online prenos zo života dravcov z Liptova. Týmto projektom ochranári nadväzujú na úspešný prenos z minulého roka. Túto zimnú sezónu pripravujú ochranári niekoľko noviniek.

„Momentálne sa laboratórne testuje nová HD kamera, ktorá s diaľkovým ovládacím zoomom bude snímať nielen detaily dravcov v akcii, ale aj panorámu Chočských vrchov, vodnú nádrž Liptovská Mara a pozrieme si tiež aktuálne počasie na Liptove,“ informoval riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Dravce budú ochranári prikrmovať na novej plošine ukotvenej oceľovými lankami, aby vydržala silný nápor vetra. V oblasti Tatier nie je výnimkou vietor s rýchlosťou aj nad 100 km/h. Plošina je vyvýšená aj preto, aby sa k návnade nedostali líšky či diviaky. Ochranári tiež dopracovali zabezpečovací systém proti poškodeniu a krádeži hlavne kamerového systému.

V blízkom okruhu budú hlavnú kameru strážiť nielen fotopasce, ale použije sa aj systém „kamera stráži kameru“. Ochranárom sa už stalo, že im vo Vysokých Tatrách ukradol zlodej kameru, ktorá sledovala kamzíky.

„Počítame, že dravce budú mať dobrý apetít, podobne ako minulú zimu. Návnadou pred dravce sú uhynuté zvieratá pri cestách, ktoré ukladajú do zásoby do mraziacich boxov,“ dodal Majko. Pracovníci Správy TANAP-u budú dohliadať nielen na kamery a okolie plošiny, ale aj na hygienu prikrmovania, návnady totiž skontroluje veterinárny lekár.

So živými prenosmi by mali začať už onedlho, keď do tatranskej oblasti príde skutočná zima. Záujemcovia si budú môcť pozrieť prenosy dravcov podtatranskej prírody na stránke Správy Tatranského národného parku www.spravatanap.sk, ale aj na stránke www.kukaj.sk a stránke ministerstva životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu