Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Drag na súde: Žiadam, aby som bol zbavený mlčanlivosti ministrom vnútra!

Jozef Drag
Jozef Drag (Zdroj: Foto: miš)

BRATISLAVA – Azda najmedializovanejší prípad posledných dní pokračuje. Ešte stále nie je definitívne potvrdené, alebo vyvrátené, či obžalovaný Jozef Drag v kauze bytovej mafie bol agentom alebo príslušníkom polície. Včera sa opäť postavil pred súd a žiadal, aby senát skôr ako začne pojednávať, najprv získal od ministerstva vnútra jeho zbavenie mlčanlivosti. Súd tak urobil ešte v máji, no doteraz nedostal jednoznačnú odpoveď. Včerajší proces preto prerušili na dobu neurčitú, dokiaľ ministerstvo nezaujme jednoznačné stanovisko.

"Mám zato, že som doteraz príslušníkom polície a žiadam, aby som bol zbavený mlčanlivosti ministrom vnútra. V prípade, keby som reagoval na výpovede svedkov a nebudem zbavený mlčanlivosti, porušoval by som zákon. Žiadam preto súd, aby bolo pojednávanie odročené," uviedol na včerajšom súde obžalovaný Jozef Drag.

Sudca reagoval, že ministerstvo vnútra žiadal o jeho zbavenie mlčanlivosti. Súd dostal odpoveď, ktorá odznela pred všetkými prítomnými. Išlo v nej však o nejednoznačné tvrdenia: „Takže toto je odpoveď z ministerstva vnútra, doposiaľ nebolo súdu zaslané ani kladné, ani záporné stanovisko, či oslobodzujú alebo nie,“ dodal po prečítaní ministerského listu predseda senátu. Chcel pokračovať v pojednávaní, no advokát, ako aj obžalovaný, trvali na svojom.

„Súdu doteraz nebolo žiadnym spôsobom preukázané, že by obžalovaný Drag bol či už agentom alebo policajtom,“ argumentoval sudca. Na to obhajca reagoval, že v prospech obžalovaného hovoria doložené výpisy z poisťovne, ktoré dokazujú, že za Draga štát platil odvody. Doteraz nebol vylúčený zo služobného pomeru, preto sa môžeme domnievať, že v ňom ešte stále je. "Štát platí poisťovni odvody na meno Jozef Kovačovič, čo je krycie meno Jozefa Draga," vysvetľoval Dragov advokát a dodal: „Ak bude súd pojednávať bez zbavenia mlčanlivosti, pôjde o nezákonný postup.“

Na včerajšom pojednávaní bolo naplánované vypočúvanie dvoch svedkov. Jeden z nich vystupuje ako utajený svedok, mal vypovedať cez telemost. Po krátkej prestávke a porade senátu, súd pokračoval. Senát vyhovel požiadavkám obhajoby a pojednávanie odročil na neurčito.

„Hlavné pojednávanie odročím dokiaľ nebude súdu zaslané ministerstvom vnútra či už kladné alebo záporné stanovisko na obžalovaného Draga,“ uviedol v závere včerajšieho pojednávania sudca a rozhodnutie senátu zdôvodnil: „Súd teda chce najprv vyriešiť otázku, či Jozef Drag je alebo nie je s konečnou platnosťou príslušníkom policajného zboru a potom bude v tejto trestnej veci pokračovať. Bude skúmať, či skutočne vystupoval pod menom Jozef Kovačovič, vyžiada si pozbavenie mlčanlivosti na osobu Jozefa Draga a na osobu Jozefa Kovačoviča. Taktiež bude súd zisťovať, či je príslušníkom policajného zboru, a to od kedy, kto ho prijímal a či skutočne vystupoval v pozícii agenta v tejto trestnej veci,“ uzavrel včerajšie pojednávanie predseda senátu.

Po utorkovom zasadnutí bezpečnostného výboru minister vnútra Robert Kaliňák vyhlásil: „Na všetky otázky sme odpovedali pravdu, samozrejme v mnohých prípadoch sme boli viazaní mlčanlivosťou. Tento pán, veci, ktoré rozpráva, sú vymyslené, klame. Tieto veci, ktoré odzneli vo vašich médiách sa nikdy nestali a nie sú pravdivé.“ 

Komunikačný odbor ministerstva vnútra ale už skôr priznal, že Jozef Drag s políciou spolupracoval pri odhaľovaní závažnej trestnej činnosti v podsvetí.

Na Okresnom súde Bratislava I je v kauze bytovej mafie obžalovaných 14 ľudí od októbra 2011. Podvody prebehli v rokoch 2004 až 2007. Nehnuteľnosti v miliónových hodnotách prevádzali nastrčené osoby – herci za niekoľko tisíc korún. Organizátori ich vybavili falošnými dokladmi totožnosti. Takzvaní herci sa potom vydávali za skutočných vlastníkov a podpisovali potrebné dokumenty. Podvodníkom sa takto podarilo získať nehnuteľnosti v bratislavských Rusovciach, byt v Senici, či dom v centre Bratislavy. Jozef Drag vystupoval aj v súvisiacej kauze na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v pozícii spolupracujúceho obvineného. Pred Okresným súdom Bratislava I už v októbri 2011 vypovedal, že pôsobil ako agent kriminálneho spravodajstva.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu